Хиляди полицаи се събират на национален протест

Хиляди полицаи се събират на национален протест
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди полицаи от цялата страна пристигат в София на национален протест. Протестът ще се проведе пред Народното събрание и ще приключи около 17 часа.

Около 1000 души се очакват от Плевенско, 340 от Смолян. Участници ще има от Златоград, Рудозем, Мадан. От Пловдив се очакват около 250 души, от Бургас също близо 250 души, като оттам участие са заявили 5 автобуса, един от които ще бъде само със служители от „Пожарна безопасност”. 200 души се очакват от Варна, 130 от Габрово.

 Исканията на протестиращите полицаи са незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г. в частта му, засягащ социални права на служителите в Сектор „Сигурност“, право на колективен трудов договор за държавните служители в Сектор „Сигурност“, право на синдикалните организации в Сектор „Сигурност“ да се присъединяват в национално представителни синдикални организации и обвързване на заплатите в Сектор „Сигурност“ със социално измерим критерий – средната работна заплата за страната.

Движението в  столицата ще е затруднено. Очаква се автобусите от страната да влязат от бул. „Цариградско шосе” и от бул. „Ботевградско шосе” и входа на София откъм Княжево.  

От синдикатите се заричат, че това ще бъде най-големия протест от много години насам. Оттам обясниха, че въпреки желанието да се включат в протеста, служителите няма да напуснат работните си места. Синдикатът на служителите в МВР обяви, че се очаква около 15 000 души от състава на МВР да си тръгнат, както и че ще се наложи най-вероятно да бъдат закрити и РПУ-та.

Европейският полицейски съюз отбелязва, че планът на правителството за колективно намаляване на трудовите доходи на целият сектор „Сигурност“ в България е бедствен за националната и Европейската сигурност.

Полицейското недоволство започна във вторник, след като стана ясно, че в проекта за бюджет за 2016 г. се предвижда 20-те заплати, които взимат служителите в сектор сигурност при напускане, да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски да се ограничат от 30 до 20 работни дни и социалните придобивки също да бъдат намалени. Спонтанно се проведе и първият протест на полицаи на Орлов мост на 3 ноември.

#протест #полицаи #национален протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници