“Виваком” с 615 млн. лв. приходи и 220 млн. лв. печалба за деветмесечието

“Виваком” с 615 млн. лв. приходи и 220 млн. лв. печалба за деветмесечието
A A+ A++ A

625 млн. лв. са приходите на “Виваком” за деветмесечието на годината, сочат данните от пубикувания финансов отчет на компанията. Нарастването е с 4% на годишна база.

Печалбата на “Виваком” преди данъци и амортизации за деветмесечието е 220 млн. лева.

Само за третото тримесечие на годината приходите са 220 млн. лева, което е с 5,7% повече в сравнение със същия период на 2014 г., когато те са били 208 млн. лева.

“Мобилтел” обяви приходи от 172 млн. лева за третото тримесечие, а “Теленор” - 165 млн. лева. Печалбата преди облагане и на двата оператора е 67 млн. лева.

Последните данни сочат, че “Виваком” продължава да расте на мобилния пазар. Клиентите, които ползват мобилните й услуги, са 3,02 млн., което прави 28% пазарен дял. 85% от тях са с договор. Приходите от мобилни услуги нарастват с 9%, което се дължало основно на ръста на абонати и на средния месечен приход от клиент до 11,50 лева. С 27% се увеличил делът на приходите от мобилни данни.

През деветте месеца на 2015 г. приходите от мобилни услуги са 57% от всички постъпления, докато за същия период на 2014 г. са били 54%. Клиентите на фиксирани услуги са почти 1,1 млн.

През третото тримесечие на годината “Виваком” има 24% пазарен дял при фиксирания интернет. 42 на сто от абонатите, които са 377 000, ползвали оптичната мрежа на телекома, която осигурява скорости до 100 mbps и покрива 18 града и над 1 млн. домакинства.

Данните сочат, че втори по пазарен дял от 18% е “Близу”, който бе купен от “Мтел”, на трето място е “Булсатком” с 11%, след това е “Мтел” с 10%.

“Виваком” отчита 352 хил. абоната на тв услугата си, като 35% от тах използват IPTV, което е с 6 на сто повече на годишна база.

От началото на 2015 година до края на септември “Виваком” е инвестирала 104 млн. лева в мрежата си и разширяване на портфолиото от продукти и услуги. За инвестиции са отишли 16% от приходите, което е увеличение с 2 на сто на годишна база.

В съобщението за финансовите резултати от “Виваком” напомнят, че на 3 юли тази година компанията е придобила контрол над групата “НУРТС България” и е станала едноличен собственик на дружеството и неговата дъщерна фирма “НУРТС Диджитъл”. “НУРТС България” завършила техническата цифровизация на ефирните радио и телевизионни излъчвания.

 

#“Виваком” #финансов отчет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници