Опасно наклонен жилищен блок има и в София

Опасно наклонен жилищен блок има и в София
Жилищна сграда в София, известна като „Блока на смелите“, е наклонена още от построяването си от 14-ия етаж нагоре и е опасна за обитателите й. Снимка: bnt.bg
A A+ A++ A

Жилищна сграда в София, известна като „Блока на смелите“, е наклонена още от построяването си от 14-ия етаж нагоре и е опасна за обитателите й.

Блок 193 в столичния кв. „Банишора“ е общежитие на „Столичен Електротранспорт“ и в него живеят 117 служители на компанията, предаде БНТ.

Сградата не е ремонтирана от самото си създаване през 70-те години на 20. век. За него има издадена строителна експертиза, че е опасен за живеене. Той е порутен, прозорците са изпочупени, има оголени кабели, влага и много боклуци.

Заради лошите битови условия пък драстично се вдигат и сметките на живущите. Наемът е само 30 лв., но общо 800 лв. плаща семеЙство с консумативите на месец.

„Всеки сам прави избора си, може да напусне във всеки момент“, заяви Евгени Ганчев, изпълнителен директор на „Столичен Електротранспорт“, който призна, че е влизал в общежитието.

По думите му приоритет на компанията са нови возила, ремонт на инфрастуктурата и удобства на пътниците, а не на служителите.

Средната заплата в дружеството е над 1300 лв., обясни той и отново призова, който не е доволен, да се изнесе. По думите му има решение за ремонт, но все още не са отпуснати пари.

12-етажен блок в Русе пък така се е наклонил, че разликата между първия и последния етаж е почти метър.

Според експертиза от 1992 г. причината е спукан водопровод. Слягането на блока, носещ името „Русия“, обаче е започнало още от 1977 г. след земетресението във Вранча. Правят се проучвания за причините за слягането на сградата, предаде bTV.

Живеещите в блока са стигнали дори до Комисията по политиката при бедствия и аварии към парламента. Оттам им казали, че трябва да си купят нови апартаменти.

#блок #София #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници