Ирина Бокова: Истинският мир е възможен

Ирина Бокова: Истинският мир е възможен
Ирина Бокова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Истинският мир е възможен, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която отдаде почит на Ицхак Рабин по повод 20-та годишнина от убийството му.

Бокова припомни убеждението на Ицхак Рабин, че "мирът ще бъде изграден бавно, ден след ден, чрез скромни дела, както и безброй незначителни подробности. Мирът ще бъде изграден от хората - стъпка по стъпка".

 "Ицхак Рабин остави богато наследство - наследството на държавник, издигнал се над страстите на деня, успял да говори за мир с враговете. Ние трябва да си възвърнем тази способност, да можем да предначертаваме бъдещето - бъдещето на мирния и спокоен ден“, заяви генералният директор на ЮНЕСКО, цитирана от БГНЕС.

Ицхак Рабин е министър-председател на Израел от 1974 до 1977 г. На 4 ноември 1995 г. е убит в Тел Авив.

През 1993 Ицхак Рабин получава наградата на ЮНЕСКО за мир Феликс Хуфует Буани заедно с Ясер Арафат и Шимон Перес, като признание за усилията им да ръководят хората по пътя на помирението. През 1994 г. Ицхак Рабин получава Нобелова награда за мир за ролята му в подписването на споразуменията от Осло, както и за усилията му да възстанови мира в Близкия изток.

#ЮНЕСКО #Ирина Бокова #Ицхак Рабин #Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници