Полицаи блокираха движението в центъра на София (Снимки)

Полицаи блокираха движението в центъра на София (Снимки)
снимки: БГНЕС, kamerite.novatv.bg
A A+ A++ A

Протестиращи служители на МВР са блокирали движението на кръстовището на бул. „Васил Левски” и „Цар Освободител”.

Блокирано е движението в района на "Орлов мост" и Софийски университет „Св. Климент Охридски”. 

Столична община не е била уведомена за протестните действия на служители на МВР.

По-рано хиляди полицаи изпълниха улица „Раковски“ пред сградата на министерството ни финансите и блокираха движението по нея.

Няколко пъти главният комисар Георги Костов и началникът на СДВР Младен Маринов призоваха протестиращите да се разотидат, тъй като нямат разрешение за протеста и нарушават закона, предаде "Фокус".

Гл. комисар Георги Костов заяви, че протестиращите настройват обществото срещу полицията. По думите му, те са хората, които трябва най-много да спазват реда, а не да го нарушават.

Полицаите не са съгласни с реформата, която им готви правителството. Те се противопоставят на текстовете, че заплатите, които получават при пенсионирането си, които в момента са 20, ще бъдат намалени на 10 от догодина, както и на премахването на класа „прослужено време”.

Главният комисар обясни по-рано пред протестиращите, че в сряда сутрин премиерът Бойко Борисов ще се срещне с вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов.

"В момент, в който Европа е залята от бежанска вълна, изпълнителната власт в страната, в лицето на Министерски съвет и Министерство на финансите, оголва и обезличава всички звена, грижещи се за нейното опазване. Прави го с безумно и задкулисно предложение за „реформи“ в сектор „Сигурност“, се посочва в декларация на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

„Синдикалната федерация на служителите в МВР" разпространи четири искания:

• Незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 в частта му, засягащ социални права на служителите в Сектор „Сигурност".

• Право на колективен трудов договор за държавните служители в Сектор „Сигурност".

• Право на синдикалните организации в Сектор „Сигурност" да се присъединяват в национално представителни синдикални организации.

• Обвързване на заплатите в Сектор „Сигурност" със социално измерим критерий - средната работна заплата за страната.

Припомняме, че около 250-има служители на МВР са подали молби за пенсиониране само в рамките на вчерашния ден. По неофициална информация 150-има униформени от Пловдив са заявили официално желанието си да напуснат работа. 

#полицаи #протест #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници