Учените от БАН се оплакват, че са им малко парите за 2016 г.

Учените от БАН се оплакват, че са им малко парите за 2016 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Учени от БАН  направиха обръщение към премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева, министъра на образованието Тодор Танев и председателя на ресорната комисия в НС Милена Дамянова. В него се изразява недоумение от предвиденото минимално нарастване на субсидията за догодина в сравнение с 2015 г. с 440 100 лв.

Според работещите в БАН не се отчитат реалностите реалностите, свързани с ръста на минималната работна заплата и необходимите разходи за създаване на нормални условия за труд в БАН.

Учените искат да работят „ без принудително излизане в неплатени отпуски, без работа в неотоплени помещения и без по-нататъшно намаляване на научния персонал, водещо до съществени различия от европейските стандарти”.

Те настояват бюджетната субсидия на БАН за 2016 г. да бъде в размер на минимум 97 287 000 лв. Те аргументират искането си с нарастването на минималната работна заплата на 420 лв. от 2016г. Повишаването на минималните заплати налага и увеличаване на заплатите на учените и специалистите с висше образование в БАН. В противен случай се получава уравниловка между персонала с ниска квалификация и учените – доценти и други учени с научна степен “доктор”. Тези разходи са в размер на 12 млн. лв., се посочва в обръщението. 

#БАН #субсидии #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници