Причини за инфекции на пикочните пътища у децата

Причини за инфекции на пикочните пътища у децата
A A+ A++ A

Днес актуалният въпрос, свързан с възпалението на пикочните пътища у децата, са далечните последствия, сред които хроничната бъбречна недостатъчност, необходимост от диализа, артериална хипертония, усложнения на бременността.

За инфекция на пикочните пътища се говори, когато има растеж на бактерии по пикочните пътища от външния отвор на уретрата (т.нар. уретрит), през пикочния мехур (т.нар. цистит) до бъбреците (т.нар. пиелонефрит).

Инфекцията може да е остра или хронична, да протича както със, така и без субективни оплаквания. Оплакванията зависят от възрастта, от нивото на инфекцията и от степента на реакцията на организма към възпалението. Високата температура може да е единствен симптом.

При децата най-често бактериите навлизат през уретрата. Тук е мястото да подчертаем значението на хигиената при децата, особено при момиченцата. Нормалната среда съдържа различни „полезни“ бактерии, които се явяват бариера срещу „лошите“ микроорганизми. Поддържането на прекалена „чистота“ и използването неколкократно дневно на неподходящ сапун за интимна хигиена са сред причините за нарушаване на нормалната външна защитна бариера. Неправилното почистване след изхождане и нередовното измиване с течаща вода, от друга страна, са причина за навлизане на бактерии в пикочните пътища.

На второ място идва вътрешната защитна бариера – това е елиминирането на бактериите чрез изхвърляне на урината редовно. Смята се, че инфекциите зачестяват в периода около приучването на детето на гърне. Някои деца протестират и задържат умишлено урина, доколкото могат. Дългото използване на пелени също може да е причина за инфекция поради благоприятната среда за развитиена бактериите в тях при лоша хигиена.

Не трябва да се забравя и възможността за нарушение на нормалната анатомия. При децата с развита инфекция винаги трябва да се търсят вродени аномалии на пикочните пътища.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници