Горанов няма да променя формирането на магистратските заплати

Горанов няма да променя формирането на магистратските заплати
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на финансите Владислав Горанов се отказа да променя начина на формиране на магистратските заплати. Той няма да поддържа предложението за изменение на члена от Закона за съдебната власт, засягащ този въпрос. 

Това каза представляващият ВСС Соня Найденова, след среща на членове на ВСС с министъра на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Към настоящия момент членът от закона гласи, че "Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт."

С преходна разпоредба в проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. в началото на седмицата финансовото министерство предлагаше промяна на начина на формиране на заплатите на магистратите. Това да става ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България.

„Категорично заявихме, че предложената промяна в начина на формиране на магистратските възнаграждения гарантирана в чл. 218, ал. 2 от ЗСВ е неприемлива. За уволетворение мога да кажа, че министър Горанов възприе тази теза, заяви, че е доста спорна от гледна точка на съответствие на неговото предложение с конституцията и няма да доведе до конкретни финансови облекчения върху общия бюджет на държавата бюджета”, каза Найденова след срещата Горанов.

#Владислав Горанов #магистрати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници