Здраво сърце с помощта на храната

Здраво сърце с помощта на храната
A A+ A++ A

Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост и смъртност днес, включително и в България. Не чакайте сърцето ви да заболее, за да започнете да се грижите за него. Започнете днес, за да му осигурите по-дълъг живот. А най-лесният начин е чрез храната. Ето с какво да разнообразите менюто си и то да е полезно за сърцето:

  • Зелени подправки като антиоксиданти – розмарин, риган и др.;
  • Черен боб за регулиране на кръвно налягане, холестерол, при диабет;
  • Малко червено вино за контролиране на HDL холестерол и с благоприятно действие като цяло за сърцето;
  • Сьомга и риба тон благодарение на високо съдържание на омега-3 мастни киселини – при аритмии, за понижаване на триглицериди и като цяло за сърцето;
  • Зехтин – за безопасни нива на холестерол в кръвта;
  • Орехи – за висок добър холестерол и при възпаленителни процеси в артериите;
  • Бадеми – за добър холестерол и при диабет;
  • Зелен боб – за добър холестерол и понижаване на триглицериди;
  • Картофи – при диабет и за сърцето като цяло;
  • Портокали – за добър холестерол, контрол на кръвното налягане и подобряване на функцията на кръвоносните съдове;
  • Моркови – при диабет и за понижаване на холестерола;
  • Овесена каша – при диабет и за контрол над лошия холестерол;
  • Нискомаслено кисело мляко – благоприятно влияние на кръвното налягане;
  • Кафе в разумни количества за превенция на диабет тип 2;
  • Лют червен пипер за контрол на кръвната захар;
  • Череши и боровинки за сърцето като цяло.

Здравето на сърцето е във вашите ръце.

Статията е по материали на WebMD.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници