Здраво сърце с помощта на храната
Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост и смъртност днес, включително и в България. Не чакайте сърцето ви да заболее, за да започнете да се грижите за него. Започнете днес, за да му осигурите по-дълъг живот. А най-лесният начин е чрез храната. Ето с какво да разнообразите менюто си и то да е полезно за сърцето:
- Зелени подправки като антиоксиданти – розмарин, риган и др.;
- Черен боб за регулиране на кръвно налягане, холестерол, при диабет;
- Малко червено вино за контролиране на HDL холестерол и с благоприятно действие като цяло за сърцето;
- Сьомга и риба тон благодарение на високо съдържание на омега-3 мастни киселини – при аритмии, за понижаване на триглицериди и като цяло за сърцето;
- Зехтин – за безопасни нива на холестерол в кръвта;
- Орехи – за висок добър холестерол и при възпаленителни процеси в артериите;
- Бадеми – за добър холестерол и при диабет;
- Зелен боб – за добър холестерол и понижаване на триглицериди;
- Картофи – при диабет и за сърцето като цяло;
- Портокали – за добър холестерол, контрол на кръвното налягане и подобряване на функцията на кръвоносните съдове;
- Моркови – при диабет и за понижаване на холестерола;
- Овесена каша – при диабет и за контрол над лошия холестерол;
- Нискомаслено кисело мляко – благоприятно влияние на кръвното налягане;
- Кафе в разумни количества за превенция на диабет тип 2;
- Лют червен пипер за контрол на кръвната захар;
- Череши и боровинки за сърцето като цяло.
Здравето на сърцето е във вашите ръце.
Статията е по материали на WebMD.com
Коментирай
Най-четено от
Здраве
Последно от
Здраве