За екстази накратко

За екстази накратко
A A+ A++ A

Екстази са наркотици, които се предлагат под формата на таблетки. Те са забранени за продажба и разпространение със закон, но сравнително лесно могат да се купят в нощни заведения или по музикални партита. Фактът, че са забранени и че се разпространяват нелегално и от съмнителни лица, предполага и че няма гаранция за веществото, което таблетката съдържа. Купуването на екстази не гарантира, че е чист амфетамин. Възможно е да е комбинация от вещества и не е сигурно какъв точно ще бъде ефектът от нея.

Най-често екстази се употребяват от подрастващите. Те най-лесно стават жертва на нелегалното разпространение и защото те смятат, че екстази е най-безобидният наркотик.

Тези, които го приемат, описват, че ефектът се появява след около час. Музиката става по-хубава, светлините – по-впечатляващи, разговорите – по-лесни и приятни, настроението е приповдигнато. Като цяло изживяванията им са по-приятни от реалните.

Освен че екстази действа положително по отношение на емоциите, състоянието, в което се намира човек в този момент, е и опасно. Екстази ускорява метаболизма – човек изпитва прилив на енергия и може да танцува цяла нощ, без да спре, без да се умори, без да му стане скучно. Това води до повишаване на телесната температура. Състоянието е опасно, като се има предвид, че екстази води до задръжка на течности. Възможно е да се стигне до сърдечносъдов инцидент – остра сърдечна недостатъчност, инфаркт. Сред младите е разпространено мнението, че при прием на екстази трябва да се пие повече вода, а това увеличава риска.

След няколко часа ефектът преминава и настъпва депресия, чувство на изтощеност, незаинтересованост към околния свят. Има два изхода. Единият е към прекратяване употребата на екстази и на психотропни вещества изобщо, което е добре. Другият изход е увеличаване на дозата с идея връщане към приятното изживяване, което е много опасно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници