Узунова: България да остане с отворено сърце към Бисер

Узунова: България да остане с отворено сърце към Бисер
Въздушна снимка на наводненото село Бисер, където загинаха 11 души след пропукване на стената на язовир „Иваново“. Снимка: Министерство на отбраната
A A+ A++ A

Очаквам България да остане с отворено сърце към трагедията в Бисер и гражданите да продължат да подпомагат материално пострадалите хора и техните домове, заяви областният управител на Хасково Ирена Узунова.

„Хората в село Бисер са нетърпеливи да започнат строителството на къщите си. Надявам се до 24 април да се справи общественият комитет и да има избрани фирми, които да започнат да строят“, каза Узунова пред БНР.

Каквото зависи от нас, всичко сме направили да няма опасност от това да бъдат лъгани хората, уточни тя и посочи, че в областта ги консултира Камарата на българските строители и други институции.

По думите й финансовият ресурс за строителството не е неограничен. Тя посочи, че се търси оптимално ниската цена за строителството на къщите и качеството на самия строеж.

Общественият комитет ще се съобрази с това фирмите да са регистрирани в камарата, да нямат задължения, да имат повече поръчки, добави Узунова.

Във връзка със сумата, с която разполагат за строителството, Узунова каза, че очаква да продължат да се събират пари.

„Очаквам България да остане с отворено сърце към трагедията в село Бисер. В БЧК бяха събрани по-крупни дарителски суми. Близо 2.5 млн. лева са събрани до момента. Църковните настоятелства в Бисер и Лешниково ще обявят собствени дарителски сметки“, съобщи областният управител на Хасково.

Тя допълни, че у хората в засегнатите от наводнението райони има едно нетърпение, очакване за това нещата да се случат бързо и ако могат, да се случат едновременно. Но не може да започне едновременно изграждане на всички къщи, каза още Узунова.

На 6 февруари 11 души загинаха при наводнения в Южна България. Сутринта на 6 февруари се скъса стената на язовир „Иваново“ и вълната заля цялото село Бисер.

Водата заля първите етажи на къщите, много от тях се срутиха. Издавени бяха и много животни от дворовете на хората. Наводнения сполетяха и град Харманли, както и Свиленград.

#България #Бисер #Ирена Узунова #Хасково #Харманли #Свиленград #Лешниково #Иваново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници