ЕК укрепва Европейския икономически и паричен съюз

ЕК  укрепва  Европейския икономически и паричен съюз
A A+ A++ A

Европейската комисия прие на заседанието си днес пакет от стъпки за укрепване на Европейския икономически и паричен съюз.

Мерките, одобрени от колегиума на комисарите, включват преразгледан подход към европейския семестър, включително чрез засилен демократичен диалог и подобрено икономическо управление с въвеждането на национални съвети по конкурентоспособността и на консултативен Европейски фискален съвет.

Предвижда се по-сплотено представителство на еврозоната в международните организации, по-специално Международния валутен фонд.

В пакета се съдържат и мерки за завършването на банковия съюз, най-вече чрез европейска схема за гарантиране на депозитите, както и мерки за допълнително намаляване на риска в банковата система.

Ето част от мерките:

Външното представителство на еврозоната

Външното представителство на еврозоната не е в крак с нарастващата ѝ икономическа и финансова тежест. Така например, докато щатският долар има силно и единно представителство на международните икономически и финансови форуми, то държавите от еврозоната не действат
сплотено. Поради това Комисията очерта план, който да даде възможност на държавите от еврозоната да говоря с един глас за общия си интерес. По-специално, Комисията предлага да се премине към обединено представителство на еврозоната в Международния валутен фонд, като председателят на Еврогрупата ще представлява еврозоната. Комисията предлага тази цел да бъде осъществена на няколко етапа.

Национални съвети по конкурентоспособността

Комисията препоръчва на Съвета да препоръча на държавите членки да създадат национални съвети по конкурентоспособността, които да отговарят за проследяването на постиженията и политиките в областта на конкурентоспособността. Съставът на тези съвети трябва да е съобразен с някои минимални критерии, които отразяват разнообразието сред държавите членки и зачитат изцяло ролята на социалните партньори.

Европейски фискален съвет

Комисията ще създаде независим консултативен Европейски фискален съвет, който да оценява изпълнението на фискалната рамка на ЕС, да предоставя становища относно бъдещата фискална позиция, адекватна за еврозоната като цяло, да си сътрудничи с националните фискални съвети на държавите членки и да предоставя становища ad hoc по искане на председателя на Комисията. Фискалният съвет ще бъде функционално независим орган, съставен от петима експерти и административно подпомаган от Комисията.

#Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"