Природозащитници протестират срещу дрането на норки в Любен Каравелово

Природозащитници протестират срещу дрането на норки в Любен Каравелово
A A+ A++ A

Протест срещу фермата за норки в село Любен Каравелово оганизираха днес активисти от варненската организация "Анимал хоуп". Природозащитниците определят дейността на тази и другите 2 известни ферми в страната като назаконна и нехуманна.

Въпреки петициите, множеството установени нарушения и все по-силния обществен натиск, фермите продължават да съществуват и се приготвят за кърваво ноемврийско дране, пишат от организацията за защита на животните в апул, публикуван от Морето, нет.

Фермата в аксаковското село е с капацитет до 1500 животни. Тя е регистрирана съобразно всички изисквания на българското и европейско законодателство, обясни по-рано пред изданието д-р Даниел Денев, който е началник отдел „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ към областната дирекция по безопасност на храните. Той е категоричен, че при извършваните редовни проверки веднъж годишно до момента не е открито нито едно нарушение както по отношение на отглеждането на животните, така и по отношение на останалите дейности.

Във фермата се отглеждат норки, които не са от защитените видове. Те са изкуствено създадени породи специално за добива на кожи с различни мутации, които създават различни оцветявания.

Добиването на кожите не се случва ежедневно, а един път в годината през определен период, в определен сезон. За умъртвяването на животните се използва въглероден диоксид или други подобни газове. Има ясно описани европейски правила как се процедира, така че да се сведе до минимум страданието на животните, обяснява д-р Денев.
 

#норки #Любен Каравелово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници