България трета в ЕС по ниска инфлация

България трета в ЕС по ниска инфлация
Годишната инфлация в ЕС през март е била 2,9% и е непроменена спрямо февруари.
A A+ A++ A

България е на трето място по най-ниска инфлация сред страните в Европейския съюз през март – 1,7% на годишна основа, сочат данни на европейската статистическа служба „Евростат“.

Инфлацията е била по-ниска само в Швеция (1,1%) и в Гърция (1,4%). Най-висока е била инфлацията в Унгария (5,5%), в Естония (4,7%) и в Чехия (4,2%), предаде БГНЕС.

Инфлацията в еврозоната през март на годишна основа е била 2,7% и е непроменена спрямо февруари. Инфлацията на месечна основа е била 1,3%.

Годишната инфлация в ЕС през март е била 2,9% и е непроменена спрямо февруари. Година по-рано тя е била 3,1%. Инфлацията на месечна основа е била 1,1%.

Спрямо февруари годишната инфлация е намаляла в 14 държави членки, останала е непроменена в четири и се е увеличила в осем.

Най-ниската средна инфлация за 12-те месеца до март е била регистрирана в Швеция (1,3%), Ирландия (1,4%) и Словения (2,1%), а най-висока е била в Естония (4,9%), Румъния (4,6%) и Унгария (4,3%).

Най-висок растеж на цените на годишна основа през март са регистрирани в областта на транспорта (4,6%), алкохола и цигарите (4,4%) и жилищата (4,0%), а най-ниска инфлация е отбелязана в областта на комуникациите (-2,8%), забавление и култура 0,7%) и образование (0,9%).

#България #инфлация #Европейския съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"