Бизнесът срещу затвор за работодатели, неизплатили заплати

Бизнесът срещу затвор за работодатели, неизплатили заплати
Данев посочи, че в момента се създава медийно настроение срещу работодателите и скоро може да „станем свидетели как бизнесът започва да се изнася извън страната”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работодателите също са потърпевши от кризата и няма работодател, който не желае да плаща на работниците си, заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Така той коментира предложението на синдикатите неплащането на работни заплати да се криминализира, предаде агенция „Фокус“.

Въпросът стана особено актуален след стачките на работниците от „ГОРУБСО–Мадан“ и ОЦК – Кърджали. Там те протестираха срещу неизплатени с месеци заплати, като се наложи да се намеси и правителството.

Под натиска на синдикатите министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обеща да се разгледа предложението за наказателна отговорност за некоректни бизнесмени. Освен това се обсъжда и възможността работниците да могат да искат фалит на фирма.

Данев посочи, че в условията на икономическа криза трябва да се гледа внимателно на този въпрос, тъй като той има няколко страни.

„Неплащането може да се извършва по много причини, включително некоректни доставчици и партньори, некоректно плащане от държавата и задържания по административни причини. Всяко предприятие е уникален случай и трябва внимателно да се изследва. Няма работодател, който да не иска да плаща на работниците, той е принуден по някакви причини, а една от тях може да бъде лош мениджмънт“, обясни Данев.

Според БСК държавата продължава да бави пари на бизнеса от държавни поръчки, което ги поставя в деликатно положение спрямо работниците.

Данев посочи още, че в момента се създава медийно настроение срещу работодателите и трябва да се действа много внимателно, защото „ще станем свидетели как бизнесът започва да се изнася извън страната“.

В същото време металурзите от ОЦК решават във вторник как да продължат протестите срещу неизплатените заплати. Те настояват да получат всички дължими суми, преди отново да влязат в предприятието, предаде БНТ.

В края на миналата седмица миньорите взеха възнагражденията си за месец и половина. За да изчисти всичките си задължения към тях, собственикът трябва да им преведе тези дни още почти 1 млн. лева.

Във вторник се очаква да бъдат подновени и преговорите за намиране на нов стратегически инвеститор на ОЦК. Разговорите се водят между банките кредитори и собственика Валентин Захариев с посредничеството на държавата. Към завода проявяват интерес двама чуждестранни и един български кандидат-купувач. Според премиера Бойко Борисов металургичният завод може да има нов мениджър до месец.

#премиер #Бойко Борисов #Валентин Захариев #министър на труда и социалната политика #Тотю Младенов #ОЦК – Кърджали #„ГОРУБСО–Мадан“ #синдикат #БСК #Българската стопанска камара #Божидар Данев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници