Веганът Скатов: На Манаслу беше по-трудно от очакваното

Веганът Скатов: На Манаслу беше по-трудно от очакваното
A A+ A++ A

Експедицията до осмия по височина връх в света Манаслу, чието име в превод от санскрит означава "Душата на планината", се е оказала много по-трудна от предварителните очаквания, разкри след кацането си в България веганът Атанас Скатов.

Преди четири години Скатов се отказва от животинските продукти, по същото време започва да покорява един след друг най-високите върхове на планетата.

На 1 октомври Атанас изкачи и Манаслу, часове след успеха на друг български катерач - Боян Петров.

"Разбрах, че и невъзможното може да стане възможно. В това се убедих, защото аз съм единствения, който направи три опита и даже бях решил, ако не стане, и четвърти път тръгвам нагоре, без почивка, докато не се кача...", разказа пред бТВ алпинистът.  Той изкачва върха без кислород, но в един момент, докато бил на 8160 метра спрял да си чувства ръцете и краката. Бил готов да посегне към кислорода, но преодолял кризата и се справил.

"Добре съм. Радвам се, че успях. Продължавам напред", съобщи по сателитен телефон Скатов след слизането си от върха.

Веднага след успеха си той обяви, че следващият му проект е "14 x 8000 x VEGAN", като целта е изкачването всички 14 осемхилядници в Хималаите и Каракорум. За момента той има два след изкачването на Еверест през миналата година, с което се превърна в първия веган с подобно постижение.
   

#Атанас Скатов #Манаслу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници