Веганът Атанас Скатов е на 6500 метра под Манаслу

Веганът Атанас Скатов е на 6500 метра под Манаслу
A A+ A++ A

Българският алпинист Атанас Скатов днес достигна директно от базов лагер (4700 метра) до лагер 3 на височина 6500 метра на връх Манаслу. Той се движи без шерп и без кислород, съобщи неговият представител Борислав Йорданов.

Това е трети опит на сливенския катерач да щурмува върха. При първите два, на 17 и 23 септември, той бе принуден да слезе обратно в базовия лагер заради лошите атмосферни условия - силен вятър, снеговалеж и лоша видимост.

„Намирам се в базов лагер под връх Манаслу, 8163 м. От две седмици съм тук и два пъти стигам до Лагер 2-6400м, където нощувам, но поради лоши метеорологични условия не мога да продължа за сега към Лагер 3. Валят обилни снегове, което предизвиква и опасност от лавини, защото времето е топло. На 17 септември падна лавина над Лагер 2 и повали двама, за късмет са живи, на това място планината е взела много жертви от лавини. Времето е много променливо и почти не важат прогнозите за времето. Тук лавините падат на всеки 10 минути” - писа алпинистът нав страницата си във Фейсбук.

Този път прогнозите изглеждат по-благоприятни и е възможна успешна атака до най-високата точка (8163 м.) до дни.

Изкачването на връх Манаслу е първият етап от проекта на Наско Скатов, наречен “14 x 8000 x VEGAN”. Ако успее, той ще бъде първият веган алпинист, стъпил на осемхилядника.

На Манаслу досега не е стъпвал български алпинист. Преди това Скатов изкачи почти всичики континентални първенци, като амбицията му бе да докаже, че това е възможно и без консумация на животинска храна.

Сливенецът е пълен веган и е убеден, че подобни изпитания няма да се отразят неблагоприятно върху физическите и психическите възможности на хора, които консумират само растителни продукти.

Най-голямото му предизвикателство е, че той е агроном, доктор по растителна защита в Германия и с алпинизъм се занимава активно едва от 2013г.

От тогава досега той успя да развее българския трибагреник на най-високите върхове на Африка, Европа, Южна Америка, Австралия и Океяния и Антарктида.

На 24 май м.г. стана 13-ия българин, достигнал Покрива на света - връх Еверест (8 848 м.).



 

#Манаслу #Атанас Скатов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници