Обратно към пълната версия на статията »

Финландия се отметна, приема България и Румъния

Финландия се отметна, приема България и Румъния
Финландия ще подкрепи френско-германското компромисно предложение за отваряне на въздушните и морските граници през март, каза финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Финландия е оттеглила съпротивата си срещу членството на България и Румъния в Шенген и подкрепя присъединяването на страните на два етапа.

„Взехме решение да подкрепим френско-германското компромисно предложение за отваряне на въздушните и морските граници през март, а след това сухопътните граници през юли 2012 година“, заяви финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб, цитиран от АФП.

Новото изявление от финландска страната идва след като в понеделник Стуб каза пред журналисти в Хелзинки, че страната му е смекчила подхода си и иска компромисно решение.

През септември Финландия и Холандия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген по време на срещата на вътрешните министри на страните от ЕС.
Холандия все още е против.

Холандия ще поддържа ветото си върху членството на България и Румъния в Шенгенското споразумение поне до юли 2012 г., съобщи миналата седмица холандският посланик в София Карел ван Кестерен.

Според експерти записаното в протокола на Европейския съвет не ангажира юридически Холандия със срокове кога да даде политическа0 подкрепа за разширяване на шенгенската зона.

Така кандидатурите на България и Румъния за Шенген остават висящи, след като на заседанието на Съвета на вътрешните министри от ЕС на 22 септември 2011 г. Холандия и Финландия упражниха правото си на вето и блокираха присъединяването на двете балкански страни към зоната за пътуване без граничен контрол заради опасения, свързани със съдебната система и корупцията.

По план България и Румъния трябваше да се присъединят към Шенгенската зона през март 2011 г. Решението за тяхното членство беше отложено за края на годината. През септември изявлението на Холандия, че възнамерява да наложи вето на приемането на двете държави в Шенген дни преди заседанието на Съвета на вътрешните министри, предизвика остри реакции в София и Букурещ.

#Холандия #Съвет на вътрешните министри на ЕС #Полско председателство на ЕС #Шенген #Брюксел #ЕС #Финландия #Полша #вето #Румъния #Европейски съюз #Шенгенско пространство #Карел ван Кестерен #посланик на Холандия #Александър Стуб