Обратно към пълната версия на статията »

Германия иска подкрепа от Острова за армия на ЕС

Германия иска подкрепа от Острова за армия на ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия би подкрепила Великобритания в нейните стремежи за предоговаряне на условията за членство в ЕС ако Лондон предприеме стъпки за създаване на европейска военна сила.

Стана известно, че политици от партията ХДС на Меркел за изготвили план от 10 точки за военното сътрудничество в ЕС. Документът призовава към постоянно действащи щабквартири, съвместна доставка на оборудване и обща доктрина.

Критици твърдят, че подобно развитие ще принизи ролята на Великобритяния в НАТО и в бъдеще ще подкопае нейната позиция на „специални отношения“ с Америка.

Робърт Оксли, от евроскептичната група „Бизнес за Британия“, каза: „Това, което беше изградено като зона за свободна търговия, се превърна в политическа, икономическа и военна структура.“ Депутатът на торите Том Пърсглоув е на мнение, че британците нямат желание да участват в армия на ЕС. Според него такова развитие би било катастрофално, пише в. „Експрес“.

Меркел е сред най-близките съюзници на Камерън в опита му да бъде преразгледан начина, по който ЕС функционира. Разбираемо е тя да бъде ентусиазирана от плановете за по-тясно военно сътрудничество на континента, подкрепяни от президента на ЕС Жан-Клод Юнкер.

Стана известно, че не се очаква Великобритания да се присъедини към въоръжени сили на ЕС. Камерън се противопоставя на командвана от Брюксел военна сила поради възможния ефект от това върху НАТО.

Въпреки това източник от правителството в Берлин допуска, премиерът ще преоцени позицията си, за да запази подкрепата на Меркел за плана за реформи в ЕС.

„Ако Камерън иска „гъвкава Европа“, той ще трябва да остави другите членове да се интегрират още повече.“

 

#ЕС #армия #Меркел #Великобритания #Германия #Америка #структура #Камерън