Обратно към пълната версия на статията »

Бави се довършването на оградата по границата с Турция

Бави се довършването на оградата по границата с Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Властите нямат яснота в какви срокове ще бъде завършена оградата по българо-турската граница. Самото изграждане продължава да се осъществява доста бавно.

Това става ясно от писмено изявление на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

По-рано днес правителството отпусна още 4,5 млн. лв. за допълнителните 132,6 км. и за проектиране и изграждане на временно инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип по югоизточната сухопътна граница.

Изграждането на оградата е разделено на три участъка и за него отговарят областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково.  До края на следващата седмица служителите на “Гранична полиция” ще извършат инспекция на 20-метров демонстрационен участък в силно пресечен район в зоната между ГПУ Средец и ГПУ Малко Търново (Бургаска област), след което ще продължи изграждането на одобрения проект на вече трасирани участъци от местността.

От отговора на вицепремиера Бъчварова става ясно, че “изключително сложните теренни форми и наличието на водни препятствия” затрудняват процеса. Междувременно по нейни уверения работата във всички участъци продължава.

Първоначалните разчети сочеха, че металната ограда по цялото протежение на границата ни с Турция ще струва около 90 млн. лв. Първите 30 км. от металната преграда за бежанските потоци бяха изградени по времето на кабинета “Орешарски” и струваха над 7 млн. лв.


 

#България #Турция #ограда #забавяне #оскъпяване #терен #Ямбол #Малко Търново #Средец #Румяна Бъчварова #Бургас