Обратно към пълната версия на статията »

Станишев в Брюксел: АКТА загива като динозаврите

Станишев в Брюксел: АКТА загива като динозаврите
Свободите ни се развиват, затова и европейското законодателство трябва да се промени, отбеляза Сергей Станишев (вдясно). Снимка: БСП
A A+ A++ A

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев обяви по време на дискусия в Европейския парламент, че споразумението за борба с пиратството АКТА загива „под метеоритния дъжд на променящия се свят" подобно на динозаврите, защото не отговаря на съвременните изисквания на модерния и постоянно развиващ се свят.

„Свободите ни се развиват, затова и европейското законодателство трябва да се промени," отбеляза Сергей Станишев, според когото АКТА не е актуално към днешния ден и не отчита промените.

Той е категоричен, че споразумението не е подходящ инструмент нито за борба с пиратството, нито за защита на интелектуалната собственост на творците, предаде БГНЕС.

Лидерът на социалистите подчерта, че мненията за АКТА са пряко свързани с разбиранията за демокрация, която според него означава избор.

„Точно затова съм много разочарован от Европейската комисия. Те бяха част от този таен начин за водене на секретни преговори по АКТА. Но когато видя общественото недоволство, ЕК бърза да се дистанцира от скандала и го предаде на Европейския съд," коментира още Сергей Станишев в Европейския парламент.

Той приветства уличните протести срещу споразумението и призова евродепутатите и гражданите да му се противопоставят.

Според Сергей Станишев голяма част от правителствата, които са подписвали споразумението, изобщо не са го чели.

„Едва след големия обществен натиск правителствата разбраха, че демокрацията произлиза от хората и гражданите трябва да бъдат чути," отбеляза лидерът на БСП и ПЕС.

Той изтъкна, че евродепутатите и народните представители от националните парламенти са изправени пред предизвикателството - дали да ратифицират споразумението.

„Евродепутатите просто трябва да изберат на чия страна са," категоричен бе Сергей Станишев и призова Европейския парламент да отхвърли АКТА.

#БСП #ПЕС #Сергей Станишев #Европейски парламент #АКТА #динозаври #метеоритен дъжд #Европейска комисия #ЕК #ЕП