Обратно към пълната версия на статията »

САЩ изпращат в Европа най-модерните си бойни самолети заради Русия

САЩ изпращат в Европа най-модерните си бойни самолети заради Русия
Снимка: alterinformation.wordpress.com
A A+ A++ A

САЩ изпращат в Европа най-модерните си бойни самолети Ф-22 Раптър заради продължаващите заплахи от Русия и заради конфликта в Украйна.

"Ще разположим в Европа Ф-22, за да отговорим на исканията на военното командване, както и в рамките на инициативата за подкрепа на европейците", заяви на пресконференция министърът на военновъздушните сили Дебора Лий Джеймс, цитирана от "Ю Ес Ей Тудей".

След това пилотите ще започнат тренировки с пилоти от други страни, членки на НАТО.

Съединените щати обявиха през януари плановете си да разположат изтребители Ф-35 в британската военновъздушна база в Лейкънхийт от 2020 г. Тогава Джеймс посети Великобритания, Италия, Кипър, Полша и Германия. "Най-голямата заплаха за мен е какво се случва с Русия и (нейните) дейности. Това до голяма степен е причината да съм тук в Европа", обясни американският министър и призова Европа да увеличи бюджетите си за отбрана.

Вашингтон съобщи в началото на годината, че ще разположи около 150 танка и бронетранспортьора на континента до края на 2015 г. Техниката ще се използва от американските сили, участващи в учения в Европа, като част от американския отговор на украинската криза.

Някои от танковете и БТР-ите, достатъчни за оборудването на бронирана бригада, ще бъдат препозиционирани в Полша, Румъния или в Балтийските страни.

През юни балтийските страни обявиха, че са доволни от новината за американско оръжие на тяхна земя.

Естонският военен министър Свен Миксер приветства американското решение и каза, че страната му е готова да приеме складиране на американски тежки оръжия на своя земя, както и ротационното присъствие на американски войски.

"Ние имаме основания да смятаме, че Русия разглежда Балтийския регион като една от най-уязвимите зони на НАТО, където тя може да изпробва решимостта и ангажимента на алианса да защитава своите съюзници", каза Миксер. Според него допълнителното западно военно присъствие тук ще бъде спирачка за намеренията на Русия, която смята, че има военно превъзходство в този регион, и може да промени сметките на президента Владимир Путин.

Литва и Латвия също изказаха дълбоките си опасения за заплахите, произлизащи от Русия. Те посочиха, че новите военни планове са израз на съюзническа солидарност в алианса.

Във вторник американската армия стовари у нас тежка военна техника за учебни маневри - планираната съвместна многонационална подготовка „Black Sea Rotational Force - PLATINUM LION 16-1". На военния полигон пристигнаха четири танка М1, бронетранспортьори „Страйкър", артилерийски системи, както и поддържаща техника. Българската страна ще участва с бронирана техника и техника за осигуряване и поддръжка.

В съвместната подготовка ще участват 160 военнослужещи от Морската пехота на САЩ както и 35 военнослужещи от Румъния. Нашата армия е определила бойци от 61-а механизирана бригада, от Националния военен университет и от Съвместното командване на силите. Учението ще се проведе на два етапа през месеците септември и октомври на учебен полигон „Ново село".

#САЩ #Русия #Украйна #самолети #учения #България #танкове