Обратно към пълната версия на статията »

САЩ планирали да сменят предсрочно Уорлик?

САЩ планирали да сменят предсрочно Уорлик?
На въпрос на журналисти Уорлик отговори уклончиво за бъдещето си на дипломат в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ ще отзоват предсрочно посланика си в България Джеймс Уорлик и ще изпратят друг дипломат на негово място в американското посолство в страната, по непотвърдена информация.

Според дипломатически източници на bTV българската страна вече е получила искане за агреман с името на нов посланик в София.

Това би означавало, че Джеймс Уорлик може да се върне в Съединените щати преди изтичането на тригодишния му мандат, коментират от телевизията.

В сряда сутринта американският дипломат представи новата облекчена процедура за кандидатстване и получаване на американски визи от българи на български език, като не сбърка нито едно ударение.

Американските посланици по света са с тригодишен мандат. Има опция той да бъде удължен с още шест месеца, което обаче се случва все по-рядко.

На въпрос на журналисти Уорлик отговори уклончиво за бъдещето си на дипломат в България.

„Затова, че похвалихте моето произношение на български, съм готов да ви дам интервю, когато поискате. Лично моето желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент“, каза посланикът.

„И нека да съм ясен докрай – все още няма решение колко още ще продължи тук моето пребиваване като посланик“, добави Джеймс Уорлик.

Въпреки това в София е постъпило искане за агреман за нов посланик, в което фигурира името на жена.

Източници на bTV заявиха, че вероятно става въпрос за бивш посланик на САЩ в Албания, която сега е служител на Държавния департамент.

Потвърждение от Вашингтон все още няма.

#САЩ #Джеймс Уорлик #посланик #България #София #Съединените щати #Вашингтон #Държавния департамент