Обратно към пълната версия на статията »

Жега още ден и идва дъжд

Жега още ден и идва дъжд
A A+ A++ A

Жълт код за високи температури е обявен за 24 области в страната за 16 август. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН са обявили жълт код за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

Максималните температури ще са между 35-39 градуса, във вътрешността на областите по Черноморието между 35-37 градуса, по крайбрежието на морето 30-33 градуса.

Жълтият код предупреждава хората да бъдат внимателни, тъй като се очакват много високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Промяна на времето започва от нощта срещу понеделник, когато от запад ще започне да нахлува по-хладен въздух.

Първо над Западна България, а в понеделник и в Централна и Източна ще започне да вали и да прегърмява. Дъждовете ще са по-интензивни в северните райони. На места са възможни градушки.

Във вторник ще е свежо, ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 25-30 градуса, а на юг ще достигнат до 33. Утрото в сряда ще е прохладно, а през деня ще е слънчево. Термометърът ще показва между 28 и 33 градуса. Следобед в североизточните райони и над планините ще превали.

Нова порция по-хладен въздух се задава в четвъртък и петък. Тя ще донесе още валежи. Температурите ще се понижат и максималните ще са едва 23-28 градуса. В края на седмицата ще е слънчево, живакът ще се покачи до 26-33 градуса.

#жълт код #дъжд