Обратно към пълната версия на статията »

Засилват охраната на туристите в Тунис

Засилват охраната на туристите в Тунис
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мобилизирани са допълнителни сили за охраната на чуждестранните туристи в Тунис, съобщиха властите. Става дума за 3 хил. полицаи и военни, предаде Би Би Си.

127 души са арестувани по време на разследването на атентата в Сус. Осем от тях са тясно свързани с нападението срещу туристите, смятат властите.

Великобритания вече препоръча анулиране на резервациите, а на почиващите да напуснат Тунис. На 26 юни при нападение срещу чуждестранни туристи в град Сус бяха убити 38 души.

Междувременно стана ясно, че един от най-издирваните джихадисти в Тунис е сред петимата души, убити в петък в централната провинция Гафса, съобщи говорител на президентството, цитиран от Франс прес.

"Резултатите от анализа на ДНК потвърдиха, че Мурад Гарсали е бил убит в петък" при операция на силите на реда, в която са загинали петима екстремисти, каза Моез Синауи.

Двадесет и осем годишният Гарсали е един от лидерите на групировката "Окба ибн Нафаа" - местния клон на "Ал Каида в ислямския Магреб". Тя пое отговорност за много нападения срещу туниските въоръжени сили в граничната зона между Тунис и Алжир, извършени от края на 2012 г.

Смята се, че "Окба ибн Нафаа" е извършила атентата срещу музея "Бардо" на 18 март, при който загинаха 22 души, въпреки че отговорност за него пое "Ислямска държава".

#Тунис #нападение #туристи #охрана