Обратно към пълната версия на статията »

Учениците не са спали в бежански приют в Испания, а в евтин хотел

Учениците не са спали в бежански приют в Испания, а в евтин хотел
Снимка: patepis.com
A A+ A++ A

Туроператорската фирма, която организира екскурзията на български ученици, за които бе съобщено, че са нощували в приют за бежанци в Испания, е извършила всички парични преводи към хотели в Испания. Директорът на Националната финансово-стопанска гимназия съобщи, че българската група се състои от 31 ученици на училището и 2 учители.

Учениците са настанени не в предварително уточнените хотели, а в други, които са с по-ниска категория. Учениците са спали в хотелите, а не в „бежански лагер“ и са нахранени. Ръководството на училището поддържа връзка с родителите на пътуващите ученици и ги информира за случващото се с техните деца. Директорът на гимназията ще информира допълнително след доизясняване на ситуацията дали екскурзията ще продължи по маршрута или групата ще се прибере преждевременно в България, съобщиха за Novinite.bg от Министерство на образованието.

На наш въпрос кой ще поеме отговорността за случилото се, при положение, че бе направена промяна в наредбата туроператори, вместо учители да организират ученически екскурзии. От министерството обясниха, че за да бъде проведено едно организирано пътуване с деца и ученици трябва да бъдат спазени изискванията на Наредба № 2, с която се уреждат условията и редът за организиране и провеждане на детския и ученическия отдих и туризъм в страната и в чужбина. Координацията и контролът на дейностите по организацията и провеждането се осъществяват от регионалните инспекторати по образованието.

Преди всяко провеждане на формите на организиран отдих и туризъм директорите на детски градини, училища и обслужващи звена уведомяват съответния регионален инспекторат по образованието (РИО) и представят в писмена форма предварителна информация условията на пътуването. В тази информация трябва да се съдържа цялата информация - организатор, транспорт, хранене на децата, писмено съгласие на родителите, лиценз на превозвача.

Формите на организиран отдих и туризъм се провеждат, ако в 7-дневен срок от постъпване на документите в РИО или на допълнителната информация не е постъпило отрицателно мотивирано писмено становище от началника на РИО.

За този вид туризъм информация могат да предоставят регионалните инспекторати по образованието в страната.

#Испания #хотел