Обратно към пълната версия на статията »

Проблемът с бездомните кучета мина от общинско на национално ниво

Проблемът с бездомните кучета мина от общинско на национално ниво
Снимка: petvet.bg
A A+ A++ A

Национална програма ще предлага мерки за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

На заседание на правителството днес бе решено проблемът с популацията на безстопанствените кучета ще бъде изведен от общинско на национално ниво и ще да решаван с национална програма. За целта МС предлага промени в Закона за защита на животните.

Предложението на министъра на земеделието е прилаганият от всички общини подход към кучетата да бъде еднакъв. Очакваните резултати са свързани с постигането на здравословна среда на живот на хората, опазване здравето на животните и спазване на принципите на хуманно отношение към тях.

Програмата ще залага на кастрирането на бездомни кучета, осиновяването им и на образователни кампании сред населението. Кметовете на общини ще организират изпълнението на мерките, а при неизпълнение на това си задължение съответният кмет ще бъде санкциониран с глоба от 1000 до 2000 лева или двойният й размер при повторно нарушение.

Досега конкретно за София проблемът беше, че не знаеше точно колко са домашните животни в София, което пречеше на разрешаването на проблема с бездомните кучета.

През 2014 г. са заловени 4074 бездомни кучета. От тях 3300 са кастрирани и обезпаразитени, а 446 са осиновени. Общо са били подадени 7299 сигнала за проблем с бездомни животни.

#бездомни кучета #мерки