Тракийски некропол се крие под Куршум джамия?

2 юли 2015, четвъртък / 17:53;
Тракийски некропол се крие под Куршум джамия?
Куршум джамия. Снимка: БГНЕС

Ново откритие под Куршум джамия в Карлово. По време на археологическото проучване в местността е открито голямо тракийско култово съоръжение, съобщи пред БНР директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов, който участва като експерт в Комисията по приемане на проучванията на обекта.

По думите му, става въпрос или за тракийско оброчище, или за некропол, намиращ се на дълбочина 1.70 м под основите на сградата. В района на Карлово за пръв път се открива находка от времето на Одриското царство, подчерта той.

"Това е изключително рядка и интересна находка. Датировката се прави на база открита керамика и сребърна драхма от съществувалата на територията на днешния Созопол гръцка колония Аполония Понтика. Монетата е много добре запазена - от едната страна с изображение на котва, а от другата на митичното създание горгона Медуза", поясни той.

Ръководител на разкопките на Куршум джамия е проф. Маргарита Ваклинова. Целта е да се направи проучване на културните пластове, върху които е построен храмът, както и да се обследва състоянието на сградата и основите й.

След приключване на проучванията, сградата, построена през 15 век, ще бъде подготвена за реставрация, а на по-късен етап в нея ще бъде показана археологическа експозиция.

От разговора с него стана ясно, че геодезическите изследвания на специалистите на Небет тепе, в търсене на неразкрити археологически пластове, също са започнали. Реалните археологически разкопки на обекта ще започнат най-вероятно тази есен.