Обратно към пълната версия на статията »

Депутатите ще мъдрят пенсионната реформа

Депутатите ще мъдрят пенсионната реформа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Промените в Кодекса за социално осигуряване влизат в пленарна зала. Депутатите ще мъдрят дали да приемат на първо четене пенсионната реформа на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Вчера (1 юли) на председателски съвет премиерът Бойко Борисов е призовал депутатите от парламентарните групи да я подкрепят.

Освен предвиденото плавно увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 година за трета категория труд, стажът за пенсия също ще се покачва с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Пенсионната промяна засяга възрастта за пенсиониране и на служителите от сектор „Сигурност”, които протестират срещу това да се пенсионират при навършване на 52 години и 10 месеца. Има и промени, които целят усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел като се доизграждат промените, приети от 1 януари 2015 година, за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 година, да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

И от другите парламентарни групи има внесени промени за промяна в КСО, които ще бъдат обсъдени в пленарна зала.

#пенсионна реформа #депутати