Обратно към пълната версия на статията »

Имоти на длъжници ще се продават най-малко на стойността на данъчната оценка

Имоти на длъжници ще се продават най-малко на стойността на  данъчната оценка
A A+ A++ A

Имотите на неизрядните длъжници, обявени за публична продан, няма да се продават под тяхната данъчна оценка. Съдебните изпълнители обаче няма да са задължени да известяват за началото на процедурата. Това решиха депутатите с промени в Гражданския процесуалния кодекс.

По предложение на Реформаторския блок със забраната за продажбата на цена под данъчна оценка ще се прекратят случаите, в които частните съдебни изпълнители пускат имоти на цени, които са много под пазарните. Те правят това в опит да съберат бързо някаква част от дълга на клиента си и да си приберат таксите. 

В резултат на това длъжниците хем остават без жилище, хем продължават да дължат пари на банките.

Мая Манолова от БСП даде пример как съдебни изпълнители преследват хора с дългове по 20 лева и им налагат такси за принудителното събиране по 500 лева.

По данни на Асоциацията на търговските банки от 150 000 ипотечни кредита близо 35 000 са проблемни, като 17 000 изобщо не се обслужват.

"Това са 17 хиляди български семейства, които потенциално ще останат на улицата, тъй като имотите им ще бъдат продадени, защото не могат да си плащат вноските по кредити към банките. Поне ще се осигури техните жилища да не се продават за жълти стотинки и да не се стига до ситуацията, в която хората, освен че ще останат на улицата, ще продължат и да бъдат длъжници", посочи Манолова в защита на промените.

ГЕРБ не подкрепи размерът на таксите да не могат да надвишава размера на подлежащия за събиране дълг. Управляващите отхвърлиха и предложението да се забрани процедурите по изпълнителното дело да започват, без да се уведомява длъжникът.

БСП и Патриотичният фронт настояваха съдебният изпълнител да потърси длъжника поне три пъти преди да му вземе имуществото. Това не се прие и БСП обвини ГЕРБ, че са част от "банковото лоби". 

#длъжници #имоти #данъчна оценка