Обратно към пълната версия на статията »

Нинова към Борисов: Рецептата не е садене на картофи, а даване на пари

Нинова към Борисов: Рецептата не е садене на картофи, а даване на пари
Според Корнелия Нинова Борисов търси вина във всички други, но не и в правителството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от „Коалиция за България“ Корнелия Нинова призова премиера Бойко Борисов да спре да дава съвети на хората как да се изхранват, а да им повиши доходите.

„Започнахте да давате рецепти – първо висшистите да станат овчари, за да си гледат месо, българите да си садят картофи, за да си ги ядат, напоследък да си месят козунаци, което се оказа по-скъпо занимание, отколкото да си купим готови“, обърна се Нинова към министър-председателя в парламента, предаде БГНЕС.

„Това са вашите рецепти. Истинската рецепта е, предлагам ви, изплатете ускорено акциза на земеделските производители, намалете осигуровките, които им вдигнахте три пъти. И най-вече повишете доходите на хората“, подчерта тя.

„Всяка година даваме над милиард за зърнопроизводителите, аз не съм видял хлябът да поевтинее“, каза от своя страна Борисов в отговор на Нинова.

Нейните въпроси бяха свързани с допълнителното споразумение към Меморандум от 8 юни 2010 г., подписан между правителството и Националната асоциация на зърнопроизводителите, при което има закъснение на изпълнението.

Премиерът допълни, че правителството е дало един милиард на земеделците, а цената на хляба продължава да се вдига.

Корнелия Нинова репликира, че Борисов е признал, че има закъснение, но е обвинил за това Европейската комисия, която е закъсняла с нотификацията.

„ЕК я е дала през ноември, сега сме април. Четири месеца не сте намерили време да внесете този законопроект в парламента. Дали сте 1 млрд. на зърнопроизводителите и те не свалили цената на хляба“, иронизира премиера Нинова.

„Господин министър-председател, тези пари не сте ги дали вие. Това са европейски пари“, поясни червеният депутат.

Според нея Борисов търси вина във всички други, но не и в правителството.

„Има една хубава сентенция от римско време – „Думите отлитат, написаното остава“, се обърна Нинова към Борисов.

Той отвърна с друга римска сентенция: „Истината поражда омраза, защото истината е такава – вие приехте закон, който да не позволява, след като дойде друго правителство, да не ви разследва“.

„И сега, като разследваме „Белене“, знаете ли какви неща излизат наяве? Знаете ли, че има фактури, където има по 90 млн. разлики? Знаете ли колко струва Цанков камък“, продължи той, като гневно се обърна към някого от несъгласните депутати с думите: „Не ми подвиквай“.

#„Цанков камък“ #„Белене“ #ЕК #Европейската комисия #зърнопроизводители #министър-председател #премиер #Бойко Борисов #Корнелия Нинова #„Коалиция за България“