Обратно към пълната версия на статията »

Първанов в Азербайджан: Да покажем на Европа!

Първанов в Азербайджан: Да покажем на Европа!
Георги Първанов и Илхам Алиев по време на срещата им в Азербайджан на 14 ноември. Снимка: Президентство на Република България
A A+ A++ A

Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще бъдат знакови за Европа, заяви президентът Георги Първанов по време на официалното си посещение при своя колега Илхам Алиев в Баку.

„България има своето място на активен фактор в рамките на тези отношения, които дори могат да изпреварят отношенията ЕС–Азербайджан с реализацията на някои от идеите, които ние отдавна сме задвижили“, каза той, цитиран от БНР.

„Трябва да направим един малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това, разбира се, ще стане много по-мащабното в рамките на всичките тези идеи за южния газов коридор. Този малък пробив, ако той се реализира, е знаков за Европа, а не само за нашия регион и нас, българите“, добави президентът.

На разговорите беше потвърдена готовността на каспийската страна да осигурява на България 1 млрд. кубически метра природен газ годишно.

За целта се необходими газови връзки с Гърция и Турция. Георги Първанов предложи Европейският съюз да обмисли възможността Азербайджан да стане привилегирован партньор на общността.

#Георги Първанов #Илхам Алиев #президент #Президент на България #президент на Азербайджан #България #Азербайджан #природен газ #Европа #ЕС #Баку #Гърция #Турция