Обратно към пълната версия на статията »

Откриха бронзова статуетка на Аполон

Откриха бронзова статуетка на Аполон
A A+ A++ A

Бронзова статуетка на Аполон, прерамил лък, разкри екипът на професор Николай Овчаров в първия ден на тазгодишните разкопки на Перперикон. Той бе датиран от археолозите към ІІІ век от н.е.

Статуетката е с изключително прецизна изработка и бе намерена на метри от римска култова сграда  от същото столетие. „Това е вторият римски храм, открит на Перперикон. Първият бе открит преди 5-6 години и в който бяха разкрити глинен олтар и икона с тракийски конник. Бронзовата статуетка на Аполон доказва още веднъж, че

на Перперикон не всичко е само Средновековие

както твърдяха някои. Вече с категоричност може да говорим за езическия период на Перперикон от Римската епоха”, коментира проф. Овчаров.

Заедно с разкопките през това лято археологът започва и мащабно проучване на скални рисунки, които говорят за тюркско-културния произход на прабългарите. Тезата била стара, а за актуализирането й спомогнал проявения интерес от страна на монголски учени по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Монголия, обясни Овчаров. Там е била постигната договореност

монголски спонсор да пристигне през септември

в България, за да подкрепи начинанието.

Овчаров показа днес една от скалните рисунки на Перперикон, илюстриращи присъствието на прабългарите по нашите земи: „Тя представлява жена, върху чиято дреха е изобразена и вулва, а в дясната си ръка държи лък със стрела. Става дума за женското божество Умай - еквивалент на прабългарския бог Тагра”.

 

#Перперикон #Аполон #статуетка #Николай Овчаров #археолог #археология