Обратно към пълната версия на статията »

И Китай под ударите на „Анонимните“

И Китай под ударите на „Анонимните“
„Уважаемо китайско правителство, вие не сте безпогрешни, днес хакнахме сайтове, утре ще падне вашият режим“, пише в сайта на Централния бизнес окръг в Чанду. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хакерското движение Anonymous е насочило вниманието си към проблемите с човешките права в Китай, нападайки стотици правителствени и търговски уебсайтове в страната.

Онлайн групата твърди, че успешно е пробила над 500 страници, заменяйки ги с послания срещу правителството на народната република, съобщава сайтът Cnet, цитиран от „Дневник“.

Хактивистите (хактивизъм - комбинирана дума от „хакер“ и „активизъм" – бел. ред.) са подменяли съдържанието на страниците с послания, предричащи падането на китайското ръководство.

В сайта на Централния бизнес окръг в Чънду например пише: „Уважаемо китайско правителство, вие не сте безпогрешни, днес хакнахме сайтове, утре ще падне вашият режим“.

След това съобщението преминава в обръщение към китайския народ. Хакерите твърдят, че са пробили пет правителствени сайта, но основните уебстраници на властите са останали незасегнати.

Същевременно друг хакер е публикувал хиляди вътрешни документи, за които твърди, че принадлежат на китайска компания с връзки с военните.

Той е казал пред „Ройтерс“, че е пробил в системата на Китайската национална корпорация за внос и износ (CEIEC) и е откраднал голям брой документи, сред които такива на американската армия.

Хакерът, наричащ себе си Hardcore Charlie, казва, че е получил помощ при пробиването на пароли от други съмишленици. Основният помощник е бил хакерът Yama Tough, който наскоро се опита да продаде на Symantec откраднат програмен код, принадлежащ на компанията.

Освен това Hardcore Charlie е казал, че е приятел на Хектор Монсегур, по-известен като бившия лидер на хакерската група LulzSec, оказал се информатор на ФБР.

#Anonymous #Китай #Чънду #ФБР