Обратно към пълната версия на статията »

Фандъкова: Няма пари да се мести Студентски град

Фандъкова: Няма пари да се мести Студентски град
На 5 април се проведе заседание на Столичния общински съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столичният кмет Йорданка Фандъкова оцени идеята за преместването на Студентски град като достатъчно атрактивна, но самата тя не знае как би могло да се случи това, защото трябват много пари, за да се реализира тази „хубава мечта“.

„Не е възможно да се построи нов Студентски град някъде, защото няма откъде да дойдат тези пари“, каза също и главният архитект на София Петър Диков по повод идеята на председателя на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев Студентски град да бъде преместен край село Лозен, предаде БГНЕС.

Според Диков би могло да се направят нови общежития някъде – с частно или университетско финансиране, или с публично-частно партньорство.

Той е убеден, че ако се реши проблемът с предоставените за кръчми и дискотеки имоти на висшите училища, предназначени някога за обучение, и ако се реши проблемът с реституираните терени, 80% от проблемите в Студентски град ще бъдат решени.

„Това не изисква кой знае какви средства. Това означава да преглътнат висшите училища, че ще получават 5 или 10 хил. лв. месечно от обект, който се ползва за чалга клуб или дискотека“, каза още Диков.

#Лозен #Ваньо Митев #Съвета на ректорите #главен архитект #Петър Диков #Студентски град #кмет #Йорданка Фандъкова