Обратно към пълната версия на статията »

Станишев: С БСП е свършено, ако стане ляв ГЕРБ

Станишев: С БСП е свършено, ако стане ляв ГЕРБ
В Казанлък Станишев каза, че ако се допусне още четири години управление на ГЕРБ, партията на Борисов ще направи нещата „абсолютно необратими за страната". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С БСП е свършено, ако се превърне в ляв ГЕРБ, заяви лидерът на червените и президент на ПЕС Сергей Станивев.

По инициатива на ПЕС и на БСП от този месец стартира мащабна младежка инициатива в страните членки на ЕС срещу младежката безработица, обяви в Казанлък Станишев, който е на предконгресна обиколка в Старозагорско, предаде Дарик радио.

Инициативата предвижда отпускане на 10 млрд. евро от Европейския социален фонд за мерки срещу младежката безработица.

На база тази инициатива и тези средства, прогнозите на европейските социалисти са, че в рамките на година и половина 1.5 млн. младежи в европейските страни ще могат да намерят реализация на пазара на труда.

Само в България младежката безработица е 30%, което е повече от тревожно за страната, обяви Станишев.

Като част от тези мерки на ПЕС ще е субсидираната заетост за завършилите средно образование младежи, ненамерили своята реализация в рамките на четири месеца.

На среща с казанлъшки членове и симпатизанти на БСП Сергей Станишев обяви двата основни и мащабни документа за предстоящия конгрес на партията, които ще се обсъждат и приемат в петък на Националния съвет на БСП. Първият е „За съвременната криза и България утре", а вторият – „Социалистите като носители на демократичната промяна в България".

С цел спечелване на следващите избори Станишев заяви, че е нужно веднага след конгреса БСП да започне изграждането и работата на националния, регионалните и местни предизборни центрове. Той се обяви и за сериозна организационна реформа в партията и публично финансиране.

В Казанлък Станишев каза, че ако се допусне още четири години управление на ГЕРБ и то по този начин, партията на Борисов ще направи нещата „абсолютно необратими за страната".

„Ние имаме национално отговорна мисия – да свалим ГЕРБ от власт и това става с ясно политическо поведение и послания. Разширяване на влиянието на партията извън редиците й, нова кондиция на изборния актив, са част от начините за това", подчерта той.

Намеците за национално отговорна коалиция на спасението, намигванията и колаборацията с ГЕРБ са самоунищожителни за БСП, каза още Станишев.

Запитан колко ще отцепи Георги Първанов от БСП със своите обиколки из страната, Станишев уточни, че „БСП не е торта и никой нищо не може да отцепи", тъй като въпросът за политиките в БСП ще се реши на конгреса.

Той отхвърли упреците на Първанов по отношение на Устава на партията и критикува идеята му за пряк избор на председател. Станишев посочи, че никой не може да се обявява за Бог и да се поставя над партията.

„Не съм го започнал аз това и няма да се впускам в лични спорове и нападки", допълни той, като подчерта, че в политиката цени най-много последователното поведение.

„Да, аз имам своите упреци към Георги Първанов, за политическата линия, за политиката към ГЕРБ. Не може да се говори завоалирано", каза Станишев и заяви, че с БСП ще е свършено, ако се превърне в ляв ГЕРБ.

Специална работна група от различни специалисти, трябва до края на лятото да изготви становище по всички аспекти за бъдещето на Дома-паметник на партията на връх Бузлуджа.

БСП обаче няма да поеме собствеността на паметника без да са ясни юридическите и фактическите обстоятелства около него, както и какъв точно е статутът на стопанисването, което правителството предлага на социалистите, категоричен бе в Казанлък Сергей Станишев.

Официалното становище на БСП по въпроса трябва да е готово до тазгодишния национален събор на Левицата на връх Бузлуджа.

#БСП #ПЕС #ГЕРБ #Сергей Станишев #ЕС #безработица #Казанлък #Старозагорско #България #Борисов #Георги Първанов #връх Бузлуджа