Обратно към пълната версия на статията »

Електромобили в Бургас от 2012 г.

Електромобили в Бургас от 2012 г.
Снимка: Община Бургас
A A+ A++ A

Община Бургас и организация с нестопанска цел ще си партнират за въвеждането на електромобилите на територията на морския град.

Във вторник в Бургас се проведе среща между представители на местната власт, на неправителствени сдружения и на фирмата за внедряване и въвеждане в експлоатация на мрежата за зарядни станции за електромобили, съобщи агенция „Фокус“.

Целта на срещата бе местната власт и бизнесът да се запознаят с новите възможности за региона при изграждането на мрежа от зарядни колонки за електромобили в отсечките Стара Загора–Бургас–ГКПП „Малко Търново“, Варна–Бургас–ГКПП „Малко Търново“.

„Надяваме се по програмата „Интегриран градски транспорт“ да направим доста голям проект на територията на община Бургас. Надяваме се действително да успеем да направим модел – в централна градска част и в Морската градина да не се движат повече автомобили с вътрешно горене, а да се движат електромобили, които най-малкото ще бъдат тихи“, коментира Илия Левков, председател на сдружение с нестопанска цел.

По думите му организацията има спечелени 3 проекта, като в началото на годината е постигнато съгласие за партньорство с Община Бургас по отношение на въвеждането на електромобилите.

Областният управител Константин Гребенаров посочи, че в Област Бургас е развит най-вече туризмът и общините там трябва да се борят за чиста природа.

„Това е основното, с което привличаме нашите туристи, като пазим и успеем да запазим за в бъдеще нашата природа чиста. Този проект е пряко свързан с екологията“, посочи Гребенов.

Той обясни, че Бургаска област е член на Асоциацията на крайните европейски региони.

„Това е асоциация от всички европейски региони, които са в периферната част на Европа и са се организирали в асоциация, и чрез нея ние участваме в няколко проекта. За следващия програмен период има за разпределение специално за тези страни около 6 милиарда евро. Ако успеем да привлечем част от тези пари в областта, всички ще почувстваме какво ще се случи след това“, каза още областният управител.

Той подчерта, че във Финландия и в Швеция основно се борят за намаляване на вредните емисии в атмосферата.

Според Левков 2012 г. ще бъде революционна за България относно електромобилната индустрия.

#Бургас #електромобили #Община Бургас #Област Бургас #Морската градина #областен управител #Малко Търново #Варна #Стара Загора #туризъм #екология #Финландия #Швеция #България