Обратно към пълната версия на статията »

Посланик дьо Кабан: Реформирайте спокойно, но дълбоко

Посланик дьо Кабан: Реформирайте спокойно, но дълбоко
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Реформирайте спокойно, но дълбоко". Това заяви посланикът на Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан на конференция на тема "Върховенството на закона: Съдебната реформа в България и алтернативно разрешаване на спорове".

"Така ще можете да се надявате, че Механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде премахнат в кратък срок, но най-вече ще сте спечелили доверието на българите", отбеляза френският посланик.

По думите му приетата стратегия, написаните законопроекти са символ, че представителите на изпълнителната и законодателната власт искат да подпомогнат съдебната система да се реформира.

Според него проблемът е в независимостта на всеки един от магистратите, по отношение на натиск от всякакъв характер.

"Магистратът е само човек - следователно слаб, ако не е защитен от закона срещу натиск, който идва отвън", заяви посланик дьо Кабан.

Той препоръча магистратите да избират пряко представителите си във ВСС.

"Гражданите избират пряко депутатите си, защо да не се постъпи по същия начин и по отношение на магистратите. Ще им дадете свобода и ще засилите тяхната независимост, ако им позволите да изберат пряко представителите си във ВСС", каза посланикът.

По думите му състоянието на българската съдебна система и нейната реформа не са чисто вътрешни въпроси за България, а те представляват интерес и за Франция. Това е така, защото България и Франция са членки на ЕС.

"ЕС не е международна организация като всяка друга, той е най-напред политически проект за обединение на демокрации и свободни народи", обяви той.

Посланикът подчерта, че условието една държава да бъде правова е законът да се прилага по отношение на всички по един и същ начин.

"Прокурорите, които обвиняват и съдиите, които постановяват решението да имат само една цел - прилагането на закона независимо от лицата, които са страни по съдебния спор", заяви дьо Кабан.

По думите му всяка страна-членка на ЕС трябва да може да увери всички останали, че незаконните поведения, за които са отговорни гражданите и, ще бъдат наказани.

#съдебна власт