Обратно към пълната версия на статията »

Касовите апарати на БДЖ и „Български пощи” с отсрочка

Касовите апарати на БДЖ и „Български пощи” с отсрочка
През клоновете на „Български пощи“ се плащат и сметките за ток на доставчика за Югоизточна България - EVN. Снимка: cee.siemens.com
A A+ A++ A

Българските държавни железници (БДЖ) и „Български пощи“ получиха отсрочка за свързване на касовите си апарати с НАП до 30 септември, въпреки че официалният срок за всички търговци изтече на 2 април.

Крайният срок за връзка на фискалните устройства с НАП за всички търговци бе 31 март, събота. Понеже не е работен ден, срокът на практика изтича в полунощ в първия работен ден, т.е. понеделник срещу вторник. От 3 април данъчните започват масирани проверки.

Във вторник в „Държавен вестник“ Министерство на финансите (МФ) обаче обнародва промени в Наредба №18 с някои изключения.

Няма да е необходимо да регистрират продажбите си с касов апарат търговците, които разполагат с повече от 2000 обекта (какъвто е случаят с „Български пощи“) или извършват „вътрешни и международни превози на повече от 15 млн. пътници годишно и имат над 400 превозни средства за тези услуги“ (това изискване покрива БДЖ), съобщава в. „Труд“.

МФ ще обнародва поправки в наредбата, така че двете компании няма да нарушат срока за свързване, потвърди говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Без нормативната промяна в последния момент БДЖ и „Български пощи”“трябваше да платят глоба от по 10 000 лв. и да затворят касите си.

Данъчните започват масови проверки в останалите търговски обекти. Близо 99% от общо 300 хиляди касови апарати в страната вече са свързани с отчетната система на НАП. Целта е да се предотвратят измами с реализираните обороти и укриването на ДДС.

Лесно можете да разберете кои търговски обекти вече отчитат оборота си в НАП. От 3 април всички магазини трябва да издават касови бележки с миниатюрна карта на България, изобразена в долния ляв ъгъл.

Инспекторите съветват неизправните търговци да спрат работа, докато изпълнят изискването. В противен случай ще бъдат глобени. Санкцията за първо нарушение е 500 лева, а при повторно – до 10 000 лева. Освен това тези търговски обекти ще бъдат запечатвани.

На всички касови апарати, които не са свързани със системата на данъчните, трябва да бъде демонтирана фискалната памет, а фирмите ще могат да оперират само по банков път. Така всяка покупка ще се отчита в реално време.

През клоновете на „Български пощи“ се плащат и сметките за ток на доставчика за Югоизточна България - EVN. Другите доставчици на ток, които също имат множество каси, заявиха, че са свързали апаратите си с НАП.

До 30 септември БДЖ и „Български пощи” трябва да вържат мрежата си от касови апарати с един централен сървър, който от своя страна ще предава обобщените данни към НАП. За да се възползват от отсрочката, двете компании трябва до 20 април т.г. да заявят това пред приходната агенция.

С този си ход държавата причислява БДЖ и „Български пощи” към групата на първокласните инвеститори, с вложени у нас над 5 млн. евро. Единствено те по наредбата досега имаха право да се свържат с НАП чрез централен сървър, а не всеки отделен касов апарат.

#касови апарати #НАП #Български пощи #БДЖ #Българските държавни железници #Държавен вестник #Министерство на финансите #МФ #Росен Бъчваров #ДДС #EVN #България