Обратно към пълната версия на статията »

Реставрират църквата "Св. Йоан Алитургетос” в Несебър

Реставрират църквата "Св. Йоан Алитургетос” в Несебър
снимка: Музей "Старинен Несебър"
A A+ A++ A

Една от най-красивите църкви в Несебър скоро може да отвори врати за посетители. Причината е, че вече бе даден официален старт на проекта за консервацията и реставрацията й. Става дума за средновековната църква от ХIV век „Св. Йоан Алитургетос”, известна още като „Св. Йоан Неосветени“.

Тя е една от най-красивите църкви в Стария град и е включена в туристическия маршрут „Духовен път”, който обхваща всички реставрирани храмове в града на ЮНЕСКО.

Църквата е построена през XIII-XIV век и има размери 18,5 x 10,25 м. Тя е засегната силно от Чирпанското земетресение през 1913 година, но още отпреди това не функционира. Според легендата църквата изобщо не е освещавана (оттам и името ѝ - „алитургетос“ е „неосветен“ на гръцки), тъй като по време на строежа загива един от работниците. В същото време, според някои източници, в църквата са провеждани богослужения.
 
Проектът за реставрацията й е подкрепен от правителството на САЩ.

„Нашият гранд на обща стойност от 706 000 долара е осигурен чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство от Съединените щати. Това е най-голямото дарение правено някога от Американското посолство в България”, заяви посланикът на САЩ Марси Рийс, цитирана от Нова телевизия.

От своя страна кметът на Община Несебър Николай Димитров заяви, че благодарение на проекта туристите вече ще могат да се радват на храма.

„Нашият град през лятото се посещава от между 30-40 хиляди души на ден и ние сме горди, че благодарение на Нейно превъзходителство, хората ще успеят да видят и тази прекрасна църква”, уточни Димитров.

 

#църква #реставрация #Несебър