Обратно към пълната версия на статията »

61% от българите не са чували за Арменския геноцид

61% от българите не са чували за Арменския геноцид
Скаутите от ХОМЕН-ЪТМЕН засадиха 100 незабравки и изписаха цифрата "100" с цветята и бели камъни за 100-годишнината от Геноцида. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

61% от българите декларират, че не са чували за Арменския геноцид в Османската империя, а 39% са запознати. Това означава, че, най-общо, сред пълнолетните, около 2 милиона от българските граждани, които към момента се намират у нас, са чували за темата. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл болкан”, проведено от 30 януари до 5 февруари, по поръчка на Посолството на Армения в България.

На въпроса „А според Вас лично трябва ли или не трябва българският парламент официално да признае Арменския геноцид в Османската империя?“ мнозинството (60%) заявява, че не знае или не може да прецени. За сметка на това под 10% от всички анкетирани са на мнение, че българският парламент не трябва официално да признава арменския геноцид. 31% са на обратното мнение.

Ако за база се вземат само отговорилите, че са чували за арменския геноцид, 66% са на мнение, че българският парламент трябва да го признае, а 6% - че не трябва.

При всичките условности и отчитане на сравнително ниската запознатост, това означава, че около 1 – 1.3 млн. са онези пълнолетни българи, за които може да се смята, че знаят за темата и са общо взето положително настроени по въпроса с официалното признаване.

#арменския геноцид #Армения