Обратно към пълната версия на статията »

Проф. Вълканов: Първанов каза на Станишев „стани, за да седна“

Проф. Вълканов: Първанов каза на Станишев „стани, за да седна“
Станишев (вляво) се очертава като „лидер от европейски мащаб" с позицията си в ПЕС, а поведението на Първанов (вдясно) е „некрасива политическа проява", коментира проф. Велко Вълканов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За България е много важно Сергей Станишев да бъде преизбран за председател на БСП, категоричен е юристът проф. Велко Вълканов.

„Ако той не бъде избран, как бихме могли да вярваме, че ще бъде избран за президент на ПЕС. Един бламиран политик, как може да очаква да е избран за президент на ПЕС," попита реторично проф. Велко Вълканов по БНР.

Според него е изключително важно председателят на ПЕС да бъде именно българин, защото освен силното влияние, което ще окаже върху развитието на БСП, той ще оказва полезно съдействие за развитието на България и може да предпази страната от някои грешни стъпки.

„Искам да се разбере, че наистина тази позиция е от огромно значение за нас. От десетилетия българин не е заставал на такова предно място. Да окажем с всички средства подкрепа на кандидатурата на Сергей", призова проф. Велко Вълканов.

По повод лидерстака битка между Сергей Станишев и Георги Първанов, той изтъкна, че Станишев се очертава като „лидер от европейски мащаб" с позицията си в ПЕС, а поведението на Първанов определи като „некрасива политическа проява".

„Първанов в началото заяви, че няма да се връща в БСП, след това направи АБВ, която ние схванахме като алтернатива на БСП. После каза, че ще се върне в БСП с претенция да заеме председателското място в партията. Все едно отивате при председателя на БСП и казвате: стани, за да седна аз," коментира проф. Велко Вълканов.

Той заяви, че не е противник на Първанов. „Признавам му някои добри качества, но в тази ситуация, неговото поведение е непонятно за мен, неприемливо е, некрасиво е," добави юристът.

#БСП #ПЕС #Сергей Станишев #Георги Първанов