Обратно към пълната версия на статията »

Демонстранти обсадиха срещата на Г-7 в Любек

Демонстранти обсадиха срещата на Г-7 в Любек
A A+ A++ A

Демонстранти влязоха в стълкновения с полицията снощи в германския град Любек, където започна срещата на външните министри от Г-7. Около 3500 полицаи обезпечават сигурността в града, изчислиха агенциите.

Пресцентърът, където работят журналистите, акредитирани за срещата, се охранява от полицаи с каски и бронежилетки, и полицейски кучета. Централната част на Любек на практика е под обсада, а трафикът в Стария град е блокиран. Голяма част от собствениците на магазини и ресторанти са взели решение да не отварят обектите си, опасявайки се от безредиците.

След акция на протест срещу срещата на министрите от групата Г-7, някои демонстранти опитаха да пробият полицейските кордони. Стигна се до сблъсъци, а трима души са задържани.

Движението „Окупирай“ обаче съобщава за 11 арестувани негови активисти. В Любек се намират между 1800 и 3000 демонстранти, протестиращи срещу политиката на Г-7.

Теми на разговорите на външните министри са Украйна, Иран, Йемен и подготовката на срещата на върха на Г-7 в Бавария на 7 и 8 юни. Днес в Любек се очаква да пристигне и американският държавен секретар Джон Кери.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви снощи, че връщането на Русия в групата зависи от нейните усилия в помощ на приключването на украинския конфликт, както и от позицията й по други международни кризи, като тази в Сирия и с Иран, предаде ДПА.

През март по време на протест против откриването на новата централа на Европейската централна банка във Франкфурт избухнаха безредици и ожесточени сблъсъци между протестиращите и полицията. Тогава пострадаха над 200 души.

#демонстранти #Г-7