Обратно към пълната версия на статията »

България в топ 10 на най-добрите аутсорсинг дестинации

България в топ 10 на най-добрите аутсорсинг дестинации
Даниела Везиева
A A+ A++ A

България е единствената европейска страна в топ 10 на най-добрите дестинации за аутсорсинг по последни данни от  проучването Global Services Location Index, обяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на  Четвъртата годишна кръгла маса Bulgarian ICT Watch, организирана от ICT Media и Българската асоциация на  софтуерните компании БАСКОМ.

Рейтингът е изготвен от AT Kearney рейтинг сред 51 държави по

три показателя - финансова атрактивност,  квалификация на персонала и бизнес среда

По думите на Везиева само за година страната ни се e изкачила с 11 позиции в проучването на Cushman&Wakefield  като една от най-привлекателните аутсорсинг дестинации.

България е на трето място по атрактивност в сектора за 2015 г., като според консултантската компания е утвърдила мястото си в областта на изнесените услуги.

Проучването включва 36 държави от целия свят, а подреждането е според

условията за бизнес, рисковете и  разходите

"В България ИКТ секторът е сред малкото отрасли с висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен  мащаб с повече от петкратен ръст за последните 10 години и трикратно увеличение на дела от БВП",  добави Везиева.

През последните няколко години компаниите от бранша демонстрират устойчив ръст на продажбите, генериран  предимно от износ - приблизително 60% от приходите са от износ, както и при създаването на нови работни места - 35  000 работни места през последните 10 години.

Съществува потенциал да бъдат създадени още 30 000 нови работни места

Представителите на брашна посочиха, че България е и предпочитана дестинация за работа на международни  компании от високотехнологичния бранш, не само предвид високото ниво на технологична експертиза, а и  предвид по-ниските разходи за разработка и предоставяне на комплексни услуги от страна на софтуерните фирми.

Бизнесът призова държавата да се включи с частично държавно финансиране по различни програми за обучение, за да може страната ни да стане по-конкурентоспособна в ИКТ сектора.

Заместник-министър  Везиева напомни, че Министерство на икономиката работи съвместно с Министерство на образованието по проект за дуалното обучение и призова бизнесът да се включи с още предложения по темата, с  което да бъде надежден партньор в тази насока.

#топ 10 #аутсорсинг #икономика #бизнес #работни места