Обратно към пълната версия на статията »

Стотици на трудовата борса във Варна за сезонна работа

Стотици на трудовата борса във Варна за сезонна работа
За първи път сезонни работници се търсеха не само за нашите курорти, но и за германските. Снимка: Impact Press Group
A A+ A++ A

Стотици безработни се наредиха на опашка за сезонна работа по морето на трудовата борса във Варна.

Напливът от хора беше в рамките на традиционната трудова борса в туристическия сектор, която се откри в четвъртък в Двореца на културата и спорта в морския град, съобщи Дарик радио.

Във форума участваха 25 български работодатели, които обявиха над 500 свободни места. За първи път сезонни работници се търсеха не само за нашите курорти, но и за германските.

На борсата се търсеха служители за всякакви длъжности, свързани с хотелиерството и туризма: камериерки, сервитьори, готвачи, администратори, кухненски работници.

Най-желани от немските работодатели бяха готвачите, келнерите и помощниците в кухня. Изискването към тях, разбира се, бе да владеят добре немски език.

„Търсят се работници за цяла Германия, а свободните места са стотици. Необходимо е кандидатите да имат опит, препоръки, но най-важното е да знаят немски“, разкри Славка Радева, мениджър на мрежата EURES за България към Агенцията по заетостта.

Брутните заплати в Германия варират между 1200 и 1900 евро в зависимост от позицията, опита и федералната провинция, като най-високо е заплащането в Бавария, уточни Радева.

За начало българите в западната страна ще бъдат назначени като сезонни работници. Онези от тях, които имат необходимото професионално образование, ще имат шанс да получат и постоянни договори.

Доста по-скромни са възнагражденията в България. Средните заплати в туристическия сектор са между 400 и 500 лева, отбеляза Божидар Михайлов, шеф на Бюрото по труда във Варна.

„Добрите специалисти – като главните готвачи например – могат да имат претенции за повече пари. А и работодателите си знаят, че за да си вземат качествен човек, който да им върши работа в кухнята, трябва да предложат по-високи заплати“, каза още Михайлов.

Според него хората, които знаят езици и имат възможности, са заминали да си вадят хляба в чужбина.

Трудовата борса посетиха над 1000 търсещи работа лица с подходяща квалификация от общините Варна, Аксаково и Белослав.

#Варна #МОРЕ #трудова борса #Двореца на културата и спорта #Германия #Славка Радева #EURES #България #Агенцията по заетостта #Бавария #бюрото по труда #Аксаково #Белослав