Обратно към пълната версия на статията »

Скандал: За втори път целият национален отбор по щанги изгоря с допинг

Скандал: За втори път целият национален отбор по щанги изгоря с допинг
Старши треньорът на националните отбори Иван Иванов
A A+ A++ A

Единадесет състезатели от националния отбор по вдигане на тежести, сред които европейските шампиони Иван Марков и Милка Манева, са дали положителни допинг проби. Те са от внезапен тест, направен преди две седмици, съобщава официалният сайт на Българската федерация вдигане на щанги.

Веществото, открито в организмите на спортистите, е станозолол, става ясно от известието, пратено днес от лабораторията в Кьолн до българската федерация.

Това е втори подобен случай, в който е замесен целият национален отбор. Два месеца преди олимпиадата в Пекин всички водещи български щангисти бяха спрени от участие за 4 години след внезапен тест.

Според разпоредбите на Международната щанги федерация (IWF) употребата на допинг води до 4-годишно наказание на състезателя, 2-годишно за треньора и едногодишно за мениджъра. Отделно парично наказание грози нашата федерация, която при повече от 4 уличени ще трябва да плати солидна глоба за възстановяване на лиценза.

11-те щангисти се подготвяха за предстоящото Европейско първенство

в Тбилиси. На практика, това е целият ни национален отбор мъже и жени, с изключение на Александър Димитров. Той просто не е бил проверен, тъй като по време на внезапния тест е бил на състезание на клубния си отбор в Германия. Всички останали обвинени в употреба на забранени медикаменти са от няколко месеца на подготовка в залата в Дианабад.

Това са Асен Мурадов и Ферди Назиф (категория 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг), Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка  Манева (63 кг).

Старши треньорът на националните отбори Иван Иванов няма никакво обяснение

как този препарат се е озовал в пробите на българските щангисти: "Станозололът е архаичен в щангите, вече никой не го употребява, просто съм като шокиран… Единственото ми обяснение да е попаднал в спортистите чрез хранителните добавки, които употребяваме за възстановяване и на които изискваме гаранция за състава. Дали обаче не е налице злоупотреба".

Българските национали по щанги използват добавки от две фирми - полска и българска. Българската прави доставките си към отбора вече близо три години, докато полската е използвана от година. "За този период сме тествани няколко пъти, включително и за Олимпиадата в Лондон, където с двама щангисти имахме две пети места", обясни Иванов.

Според него единственото ново, което отскоро използват като подсилка и за възстановяване след тежките тренировки, са аминокиселини, доставяни от същата полска фирма. "И при тях обаче няма изписан "станозолол" на опаковката", твърди треньорът.

Поради тази причина е започнало вътрешно разследване

като треньорът и щангистите се надяват тестовете на хранителните добавки да докажат нерегламентирано и неупоменато в сертификатите наличие на въпросния станозолол. Това е единственият начин да се потърси някаква оправдание за наличието на препарата в пробите на щангистите и върху това да се базира евентуално обжалване на наказанията.

Станозололът стана известен покрай случая Бен Джонсън и отнетия му световен рекорд на 100 метра през 1987 г.

"Нов голям удар по българската щанга", заяви олимпийският шампион от Сеул 1988 г. Борислав Гидиков, който в момента е генерален секретар на Българската федерация.

#скандал #скандал #допинг #вдигане на тежести #отбор #спорт