Обратно към пълната версия на статията »

Юбре, Омбре - уестърн с елементи на разсъждение

Юбре, Омбре - уестърн с елементи на разсъждение
A A+ A++ A

Възможно ли е в български филм едновременно да има драма, комедия и екшън, да се случва на Балканите, но да е и уестърн, и още нещо... Да , възможно е, защото българските творци са неуморими и се опитват в рамките на два часа да кажат всичко, което искат, знаят или са научили във ВИТИЗ/НАТФИЗ и на други места.

„Омбре“ е поредната нова кино творба, потвърждаваща устойчивата вече тенденция за перфектната работа на родните оператори. Това е знак, че може би във времето, едно по едно, след камерата българското кино ще изшлайфа диалозите, визуалните ефекти, актьорската игра и всичко, което в момента куца.

>>> 30-годишният Ангел живее в голям град, но не успява да намери пътя в живота. Решава да емигрира, но няма пари. Затова приема да прекара пратка с наркотици до крайграничен пазар. Там се сблъсква с бруталността на местните дилъри и е принуден да бяга в планината, където попада на група мъже, произвеждащи дървени въглища...

В пълнометражния дебют на Захари Паунов (1965-2014) има от всичко по много – на фона на балканския етнически модел с цялата му взривоопасна същност. Има и много „чист въздуx u здрава xpaна, като изключим ракията“, както казва един от героите. “Но защо да я изключим, всъщност?“ е следващата му мисъл. Така, в противоречието на битието, се разгръща историята. Освен българи, са намесени също коравият и интелигентен сърбин Бранко, смешният македонец Люпчо, кроткият помак Ахмед, възторженият циганин Роберт и мрачният йога Стефан. За цвят и като капак, има и една рускиня – Надя, с четири деца!

Всички те живеят в нещо като пионерски лагер, нещо като комуна на щастието, като затвор без решетки, сред привидна идилия. В този мини свят от бъдещи и бивши затворници, които са просто едни скирити лимонки, се разиграват няколко паралелни истории, свързани с кражби, лъжи и кръвосмешения. Персонажите са повече от благодатни – доцент от Лесотехническия университет, застрелял крадец у дома си; друг, който заварил жена си с друга жена в леглото и я пребил; скатал се от войната сърбин и т.н.

И черешката в този микс не е неизбежният балкански кютек в края на филма, а романтичната история между рускинята и аутсайдера Ангел (в ролите - Стефка Янорова и Валери Йорданов). Всъщност, любовната афера слага край на идилията на това мини общество, както е ставало много пъти в историята на ниво царе, президенти и всякакви други лидери.

„Ако не погребете омразата, тежко ви и горко“, отсъжда най-възрастният в комуната. Думи, колкото и мъдри, толкова и експлоатирани, и доведени абсурдно до безсмислието на дълго повтаряните лозунги. Ефектът на принизеното говорене е още по-стряскащ на фона на кънтри музиката, чиито бодряшки тон е предпочетен за фон в отношенията на едно все още самосъхраняващо се съсловие от човеци.

Екипът:

Режисьор - Захари Паунов
Сценарий - Емил Тонев
Оператор - Иван Вацов
Музика - Петър Георгиев-Пешето
В ролите - Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров, Иван Ранков, Калин Вельов
Продуцент - Атанас Маринов
Продукция - Nach-Zach Vision

Филмът е част от програмата на "София филм фест".

#кино #българско кино #филм #Стефка Янорова #Захари Паунов #Иван Вацов #Валери Йорданов #Калин Вельов