Обратно към пълната версия на статията »

Остава бедствено положение в Смолян, Кърджали и Велинград

Остава бедствено положение в Смолян, Кърджали и Велинград
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След валежите остава критична обстановката в почти цялата страна. Най-тежко е положението в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик и Пловдив.

Остава бедствено положение в Смолян, Кърджали и във Велинград. Няколкостотин населени места продължават да са без ток. Електроразпределителните дружества съобщиха, че работят по отстраняването на повредите, но вероятно на места ще са им нужни дни.

В много населени места няма и вода, тъй като помпите не работят при липса на електрозахранване.

Над 850 населени места продължават да са без ток, съобщи след заседание на кризисния щаб по бедствия и аварии министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Изтеглени са 7 линейки, 51 автобуси, 7 души на хемодиализа и 5 бременни жени са транспортирани. "В бедстващите общини Смолян, Лъки, Асеновград, Кърджали гражданите се съветват да преосмислят дали е наложително да излизат от домовете си", каза Вучков. При необходимост ще се доставят с високопроходими машини храна, вода и лекарства.

Валежите днес продължават, но ще бъдат по-слаби и само на някои места. В момента вали предимно в Софийско, а в по-голямата част от страната обстановката се нормализира.

Има затворени пътища главно в Южна България, а разчистването им се затруднява от паднали под тежестта на снега дървета. Късно снощи беше възстановено движението по пътищата Момчилград-Крумовград, Батак-Доспат и Кърджали-Хасково.

Опасно е времето в планините, има голяма вероятност от образуването на лавини. От Планинската спасителна служба призовават за повишено внимание след вчерашния инцидент, при който снежна маса затрупа и уби 3-ма сноубордисти в Пирин.

Възможно е да има хора, блокирани в планински хижи. Покачват се нивата на реките в цялата страна, на места са възможни локални наводнения, но тенденцията е повишението скоро да спре.

Днес ще преобладава облачно време. На места ще има слаби превалявания от дъжд, в планинските райони и високите полета – от сняг. Североизточният вятър ще отслабне, в Източна България и Рило-Родопската област ще е умерен, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Максималните температури ще са предимно между 3° и 8°.

Превалявания от дъжд ще има главно през нощта срещу вторник. Ще духа до умерен североизточен вятър. Над планините ще превалява сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части – временно и силен източен вятър. Температурите слабо ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 4°.

#обстановка #валежи #бедствено положение