Обратно към пълната версия на статията »

Костов се коалира с Борисов, ако ГЕРБ се откаже от „Белене”

Костов се коалира с Борисов, ако ГЕРБ се откаже от „Белене”
Костов припомни, че по негово предложение Министерският съвет излиза с решение да се откаже от проекта за строеж на нова атомна централа още през 1991 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДСБ и съпредседател на „Синята коалиция“ Иван Костов заяви, че неговата партия би се коалирала с ГЕРБ единствено при условие, че управляващите се откажат от проекта АЕЦ „Белене“.

„Може да се коалираме с ГЕРБ, но това ще стане само ако Бойко Борисов покаже привързаността си към евроатлантическото мислене и се откаже от строежа на АЕЦ „Белене“, каза Костов в сутрешния блок на bTV.

Той уточни, че това все пак не е сигурен знак, че може да има политическо обединение между двете партии.

Костов припомни, че по негово предложение Министерският съвет излиза с решение да се откаже от проекта за строеж на нова атомна централа още през 1991 г. Според него се е очаквало да има повишаване на енергийната ефективност, тъй като България произвежда и употребява огромно количество електроенергия.

„Страната ни няма финансови възможности да инвестира в изграждането на подобен проект. Заради фалита, който бе обявен от Андрей Луканов, страната нямаше как да вземе кредит“, обясни Костов, като добави, че аргументите от 1991 г. са валидни и към момента.

Синият лидер допълни, че е на едно и също мнение с икономическия министър Делян Добрев, че „всяка инвестиция в сферата на икономия на енергийни разходи има огромна възвръщаемост“.

„Това означа саниране, изолиране и смяна на дограмата на всички обществени сгради – болници, училища и административни учреждения. Това важи и за домовете на хората, като за това може да помогне и държавата. Енергията трябва да се икономисва, защото тя е скъпа. Така консумацията й ще спадне с 20-30%“, каза Костов.

По думите му човечеството е направило технологичен скок в консумацията на електроенергия. Вече по-евтино излиза да се въведат новите технологии, отколкото да се изгражда нова атомна централа.

Руски анализатор пък изчислил, че за 19 години няма да може да се възвърне направеният разход за АЕЦ „Белене“, който ще е 27 млрд. лв., посочи още Костов.

Той припомни и думите на премиера от преди две години, когато Борисов нарече строежа на централата „гьол, който струва 800 милиона лева“.

„Тази вина е на правителството на НДСВ, което реши през 2002 г. да поднови проекта. Това решение донесе огромни загуби за България“, подчерта Иван Костов.

Бившият премиер отговори и на нападките срещу него за приватизацията на дружества като „Кремиковци“, ОЦК – Кърджали, и „ГОРУБСО–Мадан“. Той каза, че Валентин Захариев е получил „Кремиковци“ за 1 лв., но с „гигантски задължения“.

„Ако предприятието не бе приватизирано, всички дружества като ОЦК – Кърджали, щяха да фалират. Над 70 фирми бяха спасени от банкрут, а много хора запазиха работата си. Захариев изпълни инвестиционната си програма и е увеличил живота на предприятието“, обясни Костов.

Той допълни, че ОЦК – Кърджали, е препродаден на Захариев от банкера Цветелина Бориславова, която е първият собственик на предприятието след приватизацията.

Лидерът на ДСБ не пожела да влезе в задочен спор с Прошко Прошков за напускането на партията му, като поясни, че това е решение е взето от софийската организация на партията.

#Прошко Прошков #Цветелина Бориславова #ГОРУБСО–Мадан #ОЦК Кърджали #Кремиковци #Валентин Захариев #НДСВ #икономически министър #Делян Добрев #ДСБ #Синята коалиция #ГЕРБ #Иван Костов #Бойко Борисов #АЕЦ „Белене” #Министерски съвет #България #електроенергия #Андрей Луканов