„Ричард III“ грабна три „Икар”-а

28 март 2012, сряда / 06:25;
„Ричард III“ грабна три „Икар”-а
Наградите „Икар“ 2012 на Съюза на артистите бяха връчени на Световния ден на театъра – 27 март, в Народния театър „Иван Вазов“. Снимка: Sofia Photo Agency

Три награди „Икар“ получи спектакълът „Ричард III“ от Уилям Шекспир с режисьор Пламен Марков на ТМПЦ – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Наградите са за главна мъжка роля за Стоян Радев, музика на Калин Николов и майсторско техническо осъществяване, предаде БГНЕС.

Наградите „Икар“ 2012 на Съюза на артистите бяха връчени на Световния ден на театъра – 27 март, в Народния театър „Иван Вазов“. Статуетките „Икар“ са на карловския скулптор Димитър Бакърджиев.

Тази година церемонията протече под мотото „Награди като за последно“. Идеята е, че 2012 г. според календара на маите е била годината на края на света. Това обаче не попречи на присъстващите, на наградените и пренебрегнатите да се забавляват.

Сред присъстващите беше и президентът Росен Плевнелиев, който поздрави театралите с празника им.

Наградата за главна женска роля отиде при Мая Новоселска за ролята й в моноспектакъла „Едно малко радио“ от Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов, режисьор Теди Москов, Продуцентска къща „Артишок“ и Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“.

За режисура пък наградата спечели Гергана Димитрова за „Праехидно“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и АРТРА. Спектакълът взе „Икар“ и за драматургичен текст.

Искра Донова за ролята на Джес в „Любов и пари“ от Денис Кели, режисьор Петър Кауков, Младежки театър „Николай Бинев“, взе наградата за поддържаща женска роля.

„Икар“ за поддържаща мъжка роля беше присъден на Леонид Йовчев за ролята на Мервин в „Ръкомахане в Спокан“ от Мартин Макдона, режисьор Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“.

За критически текст беше награден авторски колектив: Николай Йорданов, Ромео Попилиев, Камелия Николова, Виолета Дечева, Йоана Спасова – „История на българския театър - т. 4. Българският театър между двете световни войни на XX век“, БАН, Институт за изследване на изкуството.

Златен глас за дублаж стана Христина Ибришимова за „Забраненият плод“. „По ръба на небето“ от Веселка Кунчева и Ина Божидарова, режисьор Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Пловдив, взе наградата за куклено изкуство.

Даниела Олег Ляхова взе „Икар“ за сценография за „Рицар на светия дух“ от Боян Папазов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър „Иван Вазов“, и за „Завръщане във Витенберг“ от Георги Тенев и Иван Добчев, режисьор Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато“.  Рая Пеева за ролята на Алис в „Отблизо“ от Патрик Марбър, режисьор Здравко Митков, Камерен театър „Възраждане“, получи наградата за дебют.

Ромил Драгомиров беше отличен за цирково изкуство. Наградата за изключителен творчески принос към българския театър беше присъдена на режисьора Красимир Спасов, а Велко Кънев посмъртно получи награда за чест и достойнство.

Отличен за най-добър спектакъл беше „Рицар на светия дух“ от Боян Папазов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър „Иван Вазов“.